Közvélemény

Továbbra is óriási a Fidesz-fölény, a Jobbik és az LMP a nyár vesztesei

2018. augusztus 9. 11:09

A Magyar Idők négy közvélemény-kutató intézet adatait összegezte: stabil Fidesz-fölény, minimálisan erősödő MSZP és DK, és zuhanó Jobbik és LMP jellemzik a júliusi trendeket.

Júliusban is változatlanok az erőviszonyok a pártok támogatottságában a Magyar Idők közlése szerint: a lap négy közvélemény-kutató intézet – a Nézőpont Intézet, a Publicus, a Századvég és a Závecz Research – júliusi adatait összegezte, mely alapján megállapítható a kormánypártok stabil fölénye.

A Nézőpont a teljes népességen belül nagyon magasra, 42 százalékra mérte a kormánypártokat, a Századvég 36, a Závecz 33, a Publicus pedig mindössze 25 százalékot mért. Mindezek alapján a Fidesz-KDNP összegzett támogatottsága 34 százalékos.

Az MSZP-Párbeszédnek sikerült megtartania a táborát: a Publicus szerint 10, a Századvég szerint 9, a Závecz szerint 7, a Nézőpont szerint pedig 6 százalékosak, így a teljes népességen belül 8 százalékos értéket állapíthatunk meg a két pártnak.

A Jobbik már közel sem ilyen stabil: a Publicus 11 százalékot, a Nézőpont és a Závecz 10-10 százalékot, a Századvég pedig 8 százalékot ítélt oda Sneider Tamáséknak, így átlagosan a lakosság 10 százaléka támogatja őket.

A választások utáni időszak másik vesztese az LMP, akiket átlagosan már csak a teljes népesség 3 százaléka támogat.

Nem így a DK – Gyurcsányék teljes népességbeli támogatottsága 4 százalék, ez 1 százalékponttal magasabb a múlt havi értéknél. A Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt 1-1 százalékot érnének el a teljes népességben.

Az aktív szavazók esetében még szembetűnőbb a Fidesz előnye: a biztos pártválasztók között a Fidesz támogatottsága átlagosan 53 százalék. Az MSZP-Párbeszédnek 1 százalékpontot sikerült növekednie, a pártszövetség 13 százalékos, habár a Nézőpont csupán 9 százalékot saccol a szocialistáknak. A biztos szavazók között a Jobbik zuhant a legnagyobbat: júniushoz képest két százalékponttal estek, így 15 százalékosak. A DK 1 százalékpontot növekedve 6 százalékos, az LMP pedig még épp a bejutási küszöb fölött, 5 százalékon áll. A Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt nem jutnának be a parlamentbe 2-2 százalékos értékükkel.

vissza a teljes nézetre