Lesz-e változás abból, ha felháborodunk egy kupac szeméten?

2018. augusztus 9. 19:23

Jámbor András
Mérce

A legfontosabb nem az, hogy ezek az állítások igazak-e, nem az a lényeg, hogy ki kulturált, és ki nem.

„Óriási megosztás- és felháborodásözön fogadott több képet is a hétvégén, amelyek a Szabadság hídon rendezett buli után marad szemetet mutatták be. A felháborodás alapja persze jogos, szemetelni rossz dolog, óriási szeméthegyek kezdik uralni Földünket, és valamiféle kulturális fokmérőnek is lehet mondani a szemetelést.

Csakhogy valójában a legfontosabb nem az, hogy ezek az állítások igazak-e, nem az a lényeg, hogy ki kulturált, és ki nem, hanem a valódi kérdés az, hogy meg tudjuk-e oldani a mindenkori szemét helyzetet, hogy a globális környezeti katasztrófáknak elejét tudjuk-e venni, és ha igen, hogyan?

Azonban egy ilyen kép és virálissá válása megöli az erről folytatható beszélgetést. A gyors megosztás, és annak kontextusa csupán gyors ítélkezést von maga után. A szabályozatlan, egyszerre mindenről folyó beszélgetés nem enged valódi eszmecserét, hiszen a kép értelmezései egymással párhuzamosan futnak, nem szállnak egymással vitába. És mivel maga a kép nem egy történetet mesél el, hanem csak egy helyzetet mutat meg, mindenkinek megadja a lehetőséget arra, hogy saját, személyes és egyedi módján alkossa meg a kép hátterében lévő történetet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre