Afganisztánba deportálták, öngyilkos lett egy bevándorló

2018. július 11. 21:49

A férfi gyermekkora óta Németországban élt.

Egy nappal azután lett öngyilkos egy Németországból kiutasított afgán migráns, hogy Horst Seehofer német belügyminiszter azzal viccelődött, hogy 69. születésnapján toloncoltak ki 69 afgán bevándorlót – írja a BBC. 

A 23 éves bevándorló nyolc évig, gyermekkora óta Németországban élt, de 68 másik afgán menedékkérővel együtt július 4-én visszarepítették a Németország által biztonságos országként elismert Afganisztánba. A férfi 6 nappal érkezése után, kedden Kabulban megölte magát. Egy menedékkérőket támogató szervezet szerint lehetséges, hogy nem egyedüli esetről van szó.

Seehofer belügyminiszter a 69. születésnapjáról és a kiutasításokról szóló viccet egyébként kedden, „migrációs mestertervének” bemutatása után sütötte el. A 69 migránsból 51-et a CSU-ban politizáló belügyminiszter otthonából, Bajorországból deportáltak. 

A belügyminiszter a poénért több kritikát is kapott: a szélsőbaloldali Die Linke egyik képviselője, Jan Korte például úgy fogalmazott: „Remélem, a torkán akadt a nevetés”. Gyde Jensen, a német Bundestag emberi jogi bizottságának elnöke azt mondta, kijelentésével kapcsolatban Seehofer „rossz úton járt”. Claudia Roth zöld politikus azt mondta: az Afganisztánba való kitoloncolásokat „a katasztrofális biztonsági helyzet miatt” le kéne állítani.

(Borítókép: Kabul, Afganisztán fővárosa)

vissza a teljes nézetre