Elítélte a kanadai parlament Trump Trudeau elleni támadásait

2018. június 12. 07:48

A kanadai parlament egyhangúlag elítélte az amerikai elnök Justin Trudeau elleni támadásait.

A kanadai parlament képviselőháza egyhangúlag elítélte hétfőn, hogy Donald Trump amerikai elnök személyeskedőn támadta Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt, miután Trump már elutazott a G7-es országcsoport hétvégi kanadai csúcstalálkozójáról.

Az erről szóló határozatot az ellenzéki Új Demokrata Párt nyújtotta be, és a ház – ritkán tapasztalható egységben – szavazta azt meg. A határozat szerint Trump és több fehér házi tisztségviselő „becsmérlő, személyeskedő nyilatkozata árt a kétoldalú kapcsolatoknak és a kereskedelmi vita megoldására tett erőfeszítéseknek”

Éles feszültségek jellemezték az idei G7 csúcstalálkozót az Egyesült Államok és transzatlanti partnerei nézeteltérései miatt a kereskedelmi védővámok és a klímavédelem terén, Donald Trump amerikai elnök a találkozó vége után visszavonta a résztvevők közös kompromisszumos zárónyilatkozatának támogatását. Trump a Twitter-üzenetében azzal indokolta lépését, hogy Justin Trudeau kanadai kormányfő nem mondott igazat a csúcsot követő sajtótájékoztatóján.

A kanadai kormányfő ugyanis arról beszélt, hogy "sértőnek találja" az amerikai vámtarifákat, amelyeket Washington mások mellett Kanadára vetett ki. Fogadkozott, hogy július 1-jétől Ottawa megtorló intézkedéseket hoz az Egyesült Államokkal szemben. Trump azonban nehezményezte, hogy - szavai szerint – míg a csúcson Trudeau „nyájas és szelíd”, a sajtótájékoztatóján „nagyon tisztességtelen és gyenge” volt.

Az amerikai elnök szerint Kanada óriási vámtarifákkal sújtja az amerikai földműveseket, munkásokat és cégeket, ezért is vonta vissza a zárónyilatkozat támogatását, kormánya pedig „az amerikai piacot ellepő” kanadai gépjárművek ellen fontolgat tarifákat.

(MTI)

vissza a teljes nézetre