Piszkos háborút folytatnak

2018. június 12. 19:56

Demeter J. Ildikó
Háromszék

Korrupt és korrupciógyanús vezetői gárdája miatt már így is elszigetelődött az ország, a nyugati demokráciákkal való kötelékek lazulása vissza is fordíthatja abba a világba, ahol a teljhatalmú vezér akarata az egyetlen törvény.

„Elfogyott a türelem, közeledik az ítélet a második Dragnea-dossziéban, és vasárnap este a szorongatott vezér már közölte is, hogy sürgősségi kormányrendeletekkel kívánják rendezni azokat a kérdéseket (köztük az igazságügyi csomagot), amelyeknek a parlamentben elfogadott törvénytervezetei az ellenzék vagy az államfő miatt nem tudnak hatályba lépni.

A reakció nem késett: hétfőn több ügyészi és bírói szervezet fordult – az elhangzottak kivizsgálását kérve – a Legfelsőbb Bírói Tanácshoz, az pedig az Igazságügyi Felügyeletnél tett panaszt. Ugyanezen a napon érkezett Romániába a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló független tanácsadó szerve) is, hogy a helyszínen tájékozódjon a román igazságszolgáltatás helyzetéről. És ez még nem minden: miután Dragnea kerek perec az EU-t és a NATO-t is a párhuzamos állam mozgatói közé sorolta (a titkosszolgálatok, a korrupció-, illetve a terrorellenes főügyészek, valamint Klaus Iohannis államfő mellé), a tüntetésnek nagyobb visszhangja lehet néhány fejcsóválásnál, és Románia könnyen a máris gratuláló Oroszország árnyékába sodródhat. Ezt pedig a Brüsszelből leginkább kiábrándult polgárok sem kívánhatják. Korrupt és korrupciógyanús vezetői gárdája miatt már így is elszigetelődött az ország, a nyugati demokráciákkal való kötelékek lazulása vissza is fordíthatja abba a világba, ahol a teljhatalmú vezér akarata az egyetlen törvény.

Ne örüljünk annak, hogy a szombati tüntetés nem érte el célját. Dragnea nem adja fel a harcot, ellenkezőleg: most fog életre-halálra küzdeni. Reménykedjünk abban, hogy lesz, aki megállítsa.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre