Kiszabadult a homoszexualitás vádjával bebörtönzött maláj ellenzéki vezető

2018. május 16. 11:34

A maláj király kegyelmet adott Anwar Ibrahim politikusnak, akit 2015-ben börtönöztek be „szexuális eltévelyedés" miatt. Ibrahim egy-két éven belül válthatja a kormányfői poszton korábbi esküdt ellenségét, az újonnan beiktatott, 92 éves Mahathir Mohamedet.

Államfői kegyelmet kapott, és a kórházból már szabad emberként távozhatott szerdán Anwar Ibrahim malajziai ellenzéki vezető, aki 2015 februárjában került börtönbe, mert szexuális eltévelyedéssel vádolták meg.

Jó egészségnek örvend" – mondta el Anwar ügyvédje, Shankaran Nair. A politikus vállműtéten esett át. Nair szerint igazságtalan volt a védencére kiszabott börtönbüntetés, és ezért kegyelmezett meg neki V. Muhammad király. Anwar eredetileg június 8-án szabadult volna.

Anwar idővel kész visszatérni a politikai életbe, miután Remény Szövetsége (Pakatan Harapan, PN) nevű ellenzéki koalíciója meglepetésszerű győzelmet aratott a múlt heti választásokon. A koalíció másik vezéralakja, az újonnan beiktatott 92 éves miniszterelnök, Mahathir Mohamed megfogadta, hogy egy-két éven belül lemond tisztségéről Anwar javára.

Mahathir és Anwar korábban esküdt ellenségek voltak. A Malajziát 1981-től 2003-ig vezető Mahathir juttatta először rács mögé hatalmára törő egykori helyettesét, Anwar Ibrahimot egy politikailag motivált szexbotrány miatt 1999-ben. Az egykori miniszterelnök-helyettest akkor kizárták a kormánypártból, és bíróság elé állították azzal a váddal, hogy homoszexuális kapcsolata volt sofőrjével, ami bűncselekmény a muzulmán többségű délkelet-ázsiai országban.

Mohamed és Ibrahim azonban félretették korábbi ellentéteiket, hogy megbuktassák a korrupciós botrányba keveredett Najib Razak volt miniszterelnököt az idei parlamenti választásokon. Ez végül sikerült, és az ellenzéki erők győzelmet arattak az országot 1957-es függetlensége óta kormányzó Nemzeti Front (Barisan Nasional, BN) felett. A 70 éves Anwar azt mondta: nem tervezi, hogy a közeljövőben csatlakozik a kabinethez, és inkább családjával szeretne időt tölteni. A politikus hangsúlyozta, hogy támogatja a Mahathir vezette kormányt, amelyben felesége miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölt be.

Elástuk a csatabárdot" – erősítette meg a politikus. „Megbocsátottam neki, és bizonyította rátermettségét" – tette hozzá.

vissza a teljes nézetre