Konfliktus

Ferenc pápa az izraeli helyzetről: az erőszak erőszakot szül

2018. május 16. 12:33

A pápa a heti audienciáját lezáró imán ezrek előtt leszögezte, hogy az erőszak sohasem vezethet békéhez. A katolikus vezető egyúttal a ramadán böjti hónapot ünneplő muszlimoknak is üzent. „Legyen az ima és a böjt e kiváltságos időszaka segítség azoknak, akik Isten útján, azaz a béke útján járnak" – mondta.

Ferenc pápa szerdán figyelmeztetett, hogy a Szentföldön újból fellángoló erőszak rontja az esélyeket a békére, és párbeszédre szólította fel a feleket.  A katolikus egyházfő a vérontás feletti „aggodalmának és fájdalmának" adott hangot, és együttérzéséről biztosította az áldozatokat és szenvedőket.

A pápa a heti audienciáját lezáró imán ezrek előtt leszögezte, hogy az erőszak sohasem vezethet békéhez. „A háború háborút, az erőszak erőszakot szül" – hangsúlyozta a palesztin vagy az izraeli fél említése nélkül. Ferenc pápa a nemzetközi közösséget és minden felet arra szólított fel, hogy újítsák meg elkötelezettségüket annak érdekében, hogy a párbeszéd, az igazság és a béke diadalmaskodjék.

A katolikus vezető egyúttal a ramadán böjti hónapot ünneplő muszlimoknak is üzent. „Legyen az ima és a böjt e kiváltságos időszaka segítség azoknak, akik Isten útján, azaz a béke útján járnak" – mondta.

A gázai övezeti palesztinok hetek óta tüntetnek a határnál az övezet izraeli „blokádja" és az izraeli megszállás ellen. A tiltakozások összecsapásba és vérontásba torkolltak: az izraeli hadsereg több tucat palesztinnal végzett és ezreket megsebesített. A palesztinok legutóbb az ellen tüntettek, hogy az Egyesült Államok elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és oda költöztette át nagykövetségét.

Jeruzsálem státusza a palesztin-izraeli konfliktus egyik érzékeny pontja. A palesztinok a megszállt Kelet-Jeruzsálemet tennék meg leendő országuk fővárosának, míg Izrael örök és oszthatatlan fővárosaként tekint a településre. A nemzetközi diplomáciai konszenzus értelmében a város jogállásáról az izraelieknek és a palesztinoknak kell megállapodásra jutniuk.

Ferenc pápa korábban a status quo fenntartását kérte Jeruzsálem tekintetében. A Vatikán nemzetközi garanciákkal oldaná meg, hogy a város megtarthassa szent jellegét a zsidók, a muszlimok és a keresztények számára. A Szentszék 2015-ben elismerte Palesztinát államként, és régóta a palesztin ügy támogatójának számít.

(MTI)

vissza a teljes nézetre