Ne az államnak szüljetek!

2018. május 16. 21:56
Balavány György
HVG

Ha valaki egy gyermeket a haza nevű, erősen vitatható értelmű absztrakció szolgálatára treníroz, akkor a gyerekből boldogtalan, sötét és frusztrált lény válhat.

„Elmondom, mi a probléma mégis a szenvedélyes vitalista programmal, amit a kurzus képvisel. Először is, szögezzük le hamar: nem az okozza a legnagyobb demográfiai válságot, hogy csökken a születések száma, hanem hogy az az elmúlt nyolc évben az  Orbán-kormány politikája miatt elmenekült az országból több százezer aktív munkavállaló, zömükben fiatalok. Baromi idegesítő, hogy az a kurzus borong a népességfogyáson, amelyik elüldözött a hazából félmillió magyart.

De hát szülessenek gyerekek, persze.

Csak azt nem értem így rögtön első körben (illetve értem, csak utálom, hogy értem), hogy miért csak a fehér, keresztény, középosztálybeli gyerekekből kell több. A nem fehér és nem középosztálybeli (bár, felteszem, keresztény) keleti vagy dél-dunántúli országrészben élő szegény emberek oly szaporák, hogy gyakori a negyven-negyvenöt éves nagyszülő köztük. Miért nem azokat az állampolgárokat jutalmazzuk elsősorban? Mindenféle származású magyar állampolgárból több kéne, de ezt a kormány nem így gondolja, mert ha így gondolná, piedesztálra emelné a cigányságot. És főképp: nem hagyná a legmélyebb nyomorban, elflóriánozva a szociális felzárkóztatásra szánt EU-s pénzeket, aztán a legcinikusabb módon azt hazudva, hogy »az integráció nem sikerült«.

Szörnyű elképzelés, hogy bárki a nemzeti jövő érdekében, a haza felemelkedésért vagy bármilyen, mégoly nemes politikai célból  »vállaljon« gyermeket. Az az üzenet, hogy nemzzünk, hordjunk ki, szüljünk, neveljünk embereket az államnak, végső soron ugyanabból a személyiségtagadó, megalázó, emberellenes, szélsőségesen kollektivista gondolkodásból való, ami a XX században egyszer-kétszer vérbe borította a világot, és groteszk-tragikus módon tízmilliók pusztulásához vezetett. A motivációról beszélek. Igen, fideszesek, mielőtt kiforgatjátok a szavaimat (bár úgyis kiforgatjátok): a motivációról beszélek. A kötelességből szülésről beszélek, a hazának szült, főleg a hazának nevelt gyermekekről.

Ha valaki egy gyermeket a haza nevű, erősen vitatható értelmű absztrakció szolgálatára treníroz ahelyett, hogy szeretné, akkor erős az esély, hogy nem ép lelkű, éretten gondolkodó ember válik a gyerekből, hanem boldogtalan, sötét és frusztrált lény.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre