A hatóságok nyomására elmarad Libanonban a melegfelvonulás

2018. május 16. 11:39

A rendezvényt tavaly, zárt ajtók mögött tartották először meg az országban.

A hatóságok nyomására nem tartják meg az ország második melegfelvonulását Libanonban - közölték a szervezők kedd este.

Az országban, amelyben többnyire a konzervatív gondolkodás az uralkodó, tavaly zárt ajtók mögött tartották az arab világ első gay pride-ját. A szervezők közleménye szerint az idei rendezvény követte volna a tavalyi mintát, de a hatóságok beavatkozását követően elálltak tervektől a rendezők. 

A dokumentum szerint a belbiztonsági szolgálat mellé rendelt cenzúrahivatal tisztviselői hétfőn töröltek egy nyilvános felolvasást, majd a kezdeményezés szervezőjét kihallgatták. Az éjszakát őrizetben töltötte, később kihallgatták a vizsgálóbiztosok, akik jelezték, vállaljon írásban kötelezettséget arra, hogy tevékenységét felfüggeszti, különben nem szabadulhat – derül ki a közleményből. Azt is kilátásba helyezték, ha nem írja alá, akkor a közerkölcs megsértése címén eljárást indítanak ellene.

Bár Libanont a homoszexualitás tekintetében toleráns országnak tekintik más arab országokhoz képest, a rendőrség rendszeresen rajtaüt éjszakai bárjaikon és a közösség más helyein. Ezen kívül a melegek gyakran válnak gúnyolódás célpontjaivá, időnként még tévéműsorokban is. Tavaly a melegek hetét viszonylag problémamentesen tarthatták meg, bár a szexuális változatosságról rendezendő eszmecserét egy iszlamista szövetség tiltakozásai nyomán törölték.

(MTI)

vissza a teljes nézetre