A beszivárgó ügynökökről

2018. január 12. 09:18

Horváth József
Magyar Idők

Az illegális migráció az eddig már sajnos megtapasztalt veszélyein túlme­nően a klasszikus titkosszolgálati munkában is új, eddig ismeretlen kihívásokat hozhat a kémelhárítás számára.

„Trump elnök nem véletlenül fejezte ki aggodalmát az ellenőrizetlen európai migráció miatt, hiszen nemcsak terroristák, de ellenséges ügynökök is beszivároghatnak az USA-ba rövid európai tartózkodás után. A fentieken túl az ellenséges ügynökök feladata lehet beépülni a szervezett bűnözői csoportokba, a megtermelt illegális jövedelemből finanszírozva a titkosszolgálatuk egyéb műveleteit, illetve terrorszervezeteket finanszírozhatnak, konkrét támadásokat pénzelve a küldő ország politikai céljai érdekében.

Ezen túlmenően a saját államukból menekülő ellenzéki személyek figyelemmel kísérése, presszionálása is a feladatuk lehet, hogy megakadályozzák az aktív propagandatevékenységüket a volt hazájuk ellen.

A példákat lehetne még sorolni, de talán ennyi is elég, hogy lássuk: az illegális migráció az eddig már sajnos megtapasztalt veszélyein túlme­nően a klasszikus titkosszolgálati munkában is új, eddig ismeretlen kihívásokat hozhat a kémelhárítás számára.

Ezek talán nem olyan látványosak, mint a terrorakciók elszaporodása vagy a bűncselekmények számának növekedése, de nemzetbiztonsági szempontból nagyon komoly fenyegetést jelentenek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre