Eddig nem mondták

Titokban fogadtunk be 1300 menekültet

2018. január 11. 22:50

Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár szerint Magyarország tavaly 1300 menekültet fogadott be, biztonságuk érdekében azonban az erről szóló kormányzati döntést nem hozták nyilvánosságra.

1300 menekültet fogadott be tavaly titokban Magyarország Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár szerint – közölte a Hír TV. Altusz Kristóf erről a Times of Malta nevű máltai lapnak adott interjújában beszélt. Úgy fogalmazott: az ilyen döntéseket a kormányok a menekültek biztonsága érdekében gyakorta nem hozzák nyilvánosságra.

A beszélgetés során szó esett arról, hogy Orbán Viktor a Bildnek adott interjújában „megszállóknak” nevezte a muszlim menekülteket. Altusz szerint ennyi alapján nem lehet rasszistának nevezni a magyar kormányfőt: „a muszlim közösségeket megszállónak nevezni politikai szóhasználat, amit használunk Magyarországon. Ez egy kicsit keménynek tűnhet a nyugati fülnek, de itt Magyarországon nem üt olyan nagyot” – fogalmazott.

Az államtitkár a menekültkérdésről szólva leszögezte: „nem az mondjuk, hogy Németország, vagy Franciaország bármit rosszul csinált volna. Csupán mi soha nem csinálnánk ehhez hasonlót.” 

Magyarország európai uniós kapcsolataira kitérve Altusz kifejtette: „nonszensz” arra gondolni, hogy a Budapest és Brüsszel közötti kapcsolat odáig feszülhet, hogy hazánk elhagyja az uniót. Szerinte „a család tagjaként lehetőségek széles körével találkozunk”, ennek megfelelően pedig az uniós tagság támogatottsága is 72 százalékos.

vissza a teljes nézetre