Elképesztő mennyiségű műanyaghulladékot hagyunk magunk után

2018. január 11. 08:17

A most eldobott műanyagpalackot még ükunokáink is láthatják.

 

Az emberiség óriási mértékű műanyagszemét-lábnyomáról közölt elgondolkodtató videót a Telegraph, melyben arra keresik a választ, a mindennapjainkban használt műanyag tárgyak hány évig maradnak meg, illetve mikor bomlanak le véglegesen.

A videó megállapítja: az általunk hátrahagyott műanyaghulladék sokszor hosszabb ideig „él”, mint mi magunk. A természetes anyagokkal szemben ugyanis a műanyag nem bomlik le hamar. Ehelyett szép lassan mérgező anyagokat tartalmazó, apró darabokra esik szét, mely hosszú évszázadokig is szennyezheti a környezetet.

Meglepő módon már akkor is szennyezzük a környezetet, mikor még csak nem is tudunk róla: az eldobható pelenkák 450 évig maradnak a Földön, míg egy átlagos brit állampolgár 80 évet él. Ez azt jelenti, hogy a pelenka az azt használó kisbaba várható élettartamának több mint ötszörösét tölti a Földön.

A műanyagpalackokkal talán még lesújtóbb a helyzet: ezeknek is körülbelül 450 év kell a teljes lebomláshoz, ugyanakkor belőlük sokkal többet használunk, mint pelenkából. Egy átlagos brit például élete során körülbelül 30 ezer eldobható műanyagpalackot használ el.

Még a műanyag bevásárlószatyroknak is 20 év kell a lebomláshoz, ám ez idő alatt is jelentős terhelést jelentenek környezetünknek. A legtöbbször csupán egyszer használt eldobható kávéspoharak 50 év alatt bomlanak le, a poharakban található műanyag pedig megnehezíti újrahasznosításukat.

A fentiek csupán egy pár példát jelentenek a szennyezésre, ám a helyzet ennél sokkal rosszabb: rengeteg műanyagból készült terméket (szívószálakat, telefonokat, eldobható evőeszközöket, különféle ételcsomagolásokat, szemeteszsákokat, stb.) használunk a mindennapokban, melyek hosszú távon a környezetünket veszélyeztetik.

vissza a teljes nézetre