Az orosz nagykövetség előtt kap teret Washingtonban Borisz Nyemcov

2018. január 10. 21:34

Moszkva ki van akadva, hogy a placcot az ellenzéki politikusról nevezik el.

 

Megszavazták Washington helyi törvényhozói azt a tervezetet, miszerint a washingtoni orosz nagykövetség előtt álló területet a 2015-ben meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról, Borisz Nyemcovról nevezzék el – írja a The Moscow Times.

A jelenleg a „Wisconsin Avenue 2650” nevet viselő terület február 27-én, a politikus meggyilkolásának harmadik évfordulóján kapja meg a "Borisz Nyemcov tér" elnevezést. A borítóképen is látható azonban, hogy a terület kevéssé emlékeztet egy térre, a sugárút egységét csak az orosz nagykövetség óriási épülete bontja meg.

Nyemcovot majd' 3 éve, 2015. február 27-én lőtték le, mikor átkelt a Moszkva folyón egy, a Kremlhez közeli hídon. Az ügy Moszkva számára is igen kellemetlen, nem véletlen, hogy a Borisz Nyemcov tér kisebb vihart is kavart diplomáciai körökben: több orosz honatya is „amorálisnak” nevezte a lépést, mely szerintük Oroszországot próbálja aláásni. Egy másik képviselő szerint az orosz nagykövetséghez vezető bekötőutat „Észak-Amerikai Zsákutca 1” számra kéne átnevezni – az ötletgazda szerint ezzel „az Egyesült Államok tolakodó külpolitikája előtt tisztelegne”.

(Borítókép: Google Maps, rajta a jövőbeli Borisz Nyemcov tér, a háttérben az orosz nagykövetség épületével)

vissza a teljes nézetre