Diplomáciai botrány?

Így reagált a világ Trump Jeruzsálemet fővárosként elismerő döntésére

2017. december 6. 20:54

Bár Benjamin Netanjahu „történelmi jelentőségű” döntést említett, Moszkva szerint Trump a tűzzel játszik, a török külügyminiszter aggodalommal figyeli, Macron pedig sajnálatosnak nevezi az amerikai elnök lépését. A Hamász már egyenesen a „pokol kapujának” megnyitásáról beszél.

Donald Trump szerdán, a több évtizedes amerikai politikával szakítva bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként. Az amerikai elnök szerint a döntés már régóta esedékes volt, és felszólította a világ többi országát, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját.

Újabb reakciók esetén cikkünket frissítjük.

Izrael – történelmi jelentőségű esemény

Történelmi jelentőségű Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentése Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának, ezt a palesztinokkal kötendő  békemegállapodásnak is tartalmaznia kell – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

„Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt” – vélekedett az izraeli miniszterelnök az amerikai elnök beszéde után. „Nincs olyan béke, amely ne tartalmazná Jeruzsálemet Izrael állam fővárosként” – tette hozzá Trumpot köszöntő szavaihoz.

Reuven Rivlin államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai  elnöki bejelentést, és köszönetet mondott Trumpnak. „A jubileum, a város újraegyesítésének ötvenedik évfordulója után eljött az ideje, hogy nyugalom legyen Jeruzsálemben, és hogy a remény virágzását lássák Izrael fővárosában, azon a helyen, ahová a világ minden tájáról jönnek a zarándokok” – tette hozzá.

„Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése és a nagykövetségek  áttelepítése a városba a zsidó nép jogának elismerését jelenti ehhez a földhözés egyben  és mérföldkő a békéhez vezető úton” – fogalmazott Rivlin. 

„Nem félünk a fenyegetéstől” – nyilatkozta Gilád Erdan belbiztonsági miniszter. „A biztonsági erők és az izraeli rendőrség felkészült minden lehetséges eseményre” – tette hozzá.

Európai Unió – Mogherini aggódik a békéért, inkább tárgyalna

Az Európai Unió komolyan aggódik az Egyesült Államok elnökének Jeruzsálem státusáról szóló bejelentése és annak várható, a  békére vonatkozó következményei miatt – jelentette ki szerdán Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán.

Mogherini hangsúlyozta, Jeruzsálem státuszát tárgyalásos úton kell rendezni, teljesítve az érintettek várakozásait. Az Európai Unió és tagállamainak álláspontja nem változik, továbbra is tiszteletben tartják a nemzetközi megállapodásokat, beleértve a diplomáciai képviseleteik  elhelyezkedését is.  

Az Európai Unió elkötelezett a kétállami megoldáson alapuló békés rendezés mellett, mert ez az egyetlen lehetőség, amely szavatolja a békét és a biztonságot mind a palesztinok, mind az izraeliek számára – húzta alá Mogherini.

Törökország – inkább a palesztin államot támogassuk!

Törökország aggodalommal fogadja és elítéli Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentését, amely értelmében az Egyesült Államok Izrael fővárosának Jeruzsálemet ismeri el és tel-avivi nagykövetségét is oda költözteti át – írta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán a Twitteren.

Cavusoglu bejegyzésében Trump lépését felelőtlennek minősítette. Egyúttal hangsúlyozta: „a döntés a nemzetközi jog és a vonatkozó ENSZ-határozatok nyílt megsértése”.

A török külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy – „miként arra korábban több ENSZ-határozat rámutatott” – a palesztinok ügyének megoldása csak egy olyan független és szuverén palesztin állam kialakítása révén lehetséges, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem. A tárca nyomatékosította: elfogadhatatlan, hogy az Amerikai Egyesült Államok, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, figyelmen kívül hagyja ezt. Hozzátették: „a palesztinok függetlenné válása történelmi, lelkiismereti és emberi kötelezettség”. „A szerdai döntés a béke alapja teljes elpusztításának kockázatát hordozza magában” – fogalmazott a közlemény.

A török külügyminisztérium egyúttal arra szólította fel az amerikai vezetést, hogy vizsgálja felül „a rendkívül negatív következményekkel járó döntést” és tartózkodjon az olyan „meggondolatlan” lépésektől, amelyek Jeruzsálem multikulturális identitásának és történelmi státuszának kárt okoznak.

Oroszország – Trump a tűzzel játszik

Donald Trump amerikai elnök a tűzzel játszik azzal, hogy hivatalosan Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet  – jelentette ki szerdán Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke. Hangsúlyozta, hogy a lépés ellentétes a közel-keleti rendezés amúgy is törékeny koncepciójával és ismét robbanáshoz vezethet a palesztin-izraeli konfliktusban.

Rámutatott, hogy Jeruzsálem státusza még az 1967-es hatnapos háború, a város keleti részének Izrael általi elfoglalása óta az egyik legvitatottabb kérdés, és hogy az „egyesítést” az ENSZ sem ismerte el. Emlékeztetett rá, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosává nyilvánítását korábban három amerikai elnök is elhalasztotta.

„Ha az Egyesült Államok Jeruzsálembe teszi át a nagykövetségét, akkor Washington gyakorlatilag semmibe veszi a palesztinok és a nemzetközi közösség véleményét, beleértve a saját szövetségeseiét” – mondta Leonyid Szluckij.

Franciaország – Trump döntése sajnálatos

Sajnálatosnak nevezte Emmanuel Macron francia államfő Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentését Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának.

„Ez egy sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal” – mondta szerdán Algírban a francia elnök, aki egynapos látogatáson tartózkodik az algériai fővárosban. Emlékeztetett arra, hogy ezt kedden személyesen is elmondta Donald Trump amerikai elnöknek telefonon. 

A francia elnök jelezte, mindent megtesz, hogy megerősítse a békét a régióban, és mindenkit arra kért, hogy „minden áron kerüljék el az erőszakot” és a párbeszédet helyezzék előtérbe.

Németország – kétállami megoldásra van szükség

Nem támogatja a német kormány Donald Trump amerikai elnök azon döntését, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként – tudatta szerdán szóvivője útján Angela Merkel német kancellár. Steffen Seibert a kancellárt idézve a Twitteren azt írta, hogy a német szövetségi kormány nem támogatja Donald Trump álláspontját, „mert Jeruzsálem státuszát egy kétállami megoldás keretében kell rendezni”.

A mindenkori német kormány következetesen a konfliktus kétállami megoldását szorgalmazza, azt az álláspontot képviseli, hogy az izraeli és a palesztin népnek egyaránt van joga a békéhez és a biztonsághoz, és ezt a két nép közti konfliktus rendezésének lehetséges módozatai közül csak azzal lehet garantálni, ha Izrael mellett egy önálló palesztin államot is létrehoznak.

Egyesült Királyság – nem használ a békének a lépés

Theresa May brit miniszterelnök közlése szerint London nem ért egyet Donald Trump amerikai elnöknek azzal a döntésével, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezi nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe a város végső státuszáról szóló megállapodás előtt.

A Downing Street által szerda este közzétett állásfoglalásában a brit kormányfő leszögezte: London véleménye szerint a döntés nem használ a térségbeli békekilátásoknak. A brit miniszterelnök hangsúlyozta: kormánya nem tervezi Nagy-Britannia izraeli nagykövetségének áthelyezést Tel-Avivból.

„Régóta vallott álláspontunk Jeruzsálem státuszával kapcsolatban egyértelmű: e státuszt az izraeliek és a palesztinok közötti tárgyalásos megállapodással kell rendezni, és Jeruzsálemnek végső soron az izraeli és a palesztin állam közös fővárosává kell válnia” – áll Theresa May szerda esti nyilatkozatában.

A brit miniszterelnök hozzátette: Nagy-Britannia az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozataival összhangban Kelet-Jeruzsálemet a megszállt palesztin területek részének tekinti.

Palesztin erők – „pokol kapuja” és a „kétállami megoldás vége”

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Trump döntése „lerombolta a kétállami” megoldást, a Hamász palesztin iszlamista szervezet pedig úgy fogalmazott, hogy Trump az amerikai érdekekért „megnyitotta a pokol kapuját”.

Az izraeli-palesztin válság kétállami megoldása azt jelentené, hogy Izrael mellett létrejön egy független palesztin állam.

Csehország is elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

A cseh Külügyminisztérium közölte: Prága elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, az 1967-es határok mentén.

(MTI; Mandiner)

vissza a teljes nézetre