Trianon-novellák: Bélák a czinkelt pakliban

2017. december 4. 15:50

Trianon mindennapokban való jelenlétéről szól Gágyor Péter felvidéki író új novelláskötete.

Bélák a czinkelt pakliban – ez a címe a felvidéki író, egyben lapunk külsős szerzője, Gágyor Péter most megjelent novelláskötetének.

Trianon végigkövette az ember életét, mint egy árnyék, és azt feszegetem ebben an novellafüzérben, hogy túl lehet-e tenni magunkat rajta, egyáltalán megtehetjük-e ezt, elfeledkezhetünk-e Trianonról – mondta a Mandinernek Gágyor Péter. – Hétköznapi történetek ezek hétköznapi emberek életéből, amibe belerémlik Trianon.

Gágyor lapunknak kifejtette: „kicsi gyerekkoromban még nem tudtam, mit jelent a Trianon szó, de már hallottam. Ipolyságon az utca végéről este átláttunk a szomszéd faluba: na, elmentek a berneceapátiak is aludni, mi is feküdjünk le. De nem lehetett átmenni a határon, sőt halálos áldozatok is voltak: a horgásznak beakadt a horga az ellenkező parton, átgázolt a folyón, de lelőtték. Ez az ötvenes évek elején történt, amikor a baráti országok még ennyire komolyan vették a határt.”

Határesetek – Gágyor Péter portréja

Szóval – összegez a szerző –arról szólnak a novellák, hogy miért is jut eszünkbe mindenről Trianon. S hogy miként romlott meg a határon túl és belül élők viszonya. 

Gágyor Péter színházi rendező, író, műfordító és publicista 14. kötete a Bélák a czinkelt pakliban. Írásait itt olvashatják, 70. születésnapja alkalmából megjelent portrécikkünk itt olvasható.

 

vissza a teljes nézetre