Nihilisták és kritikusok

Hogyan rombolták a nyugati kultúrát Lukács Györgyék és az új nihilisták?

2015. szeptember 29. 20:57

Hogyan gyűrte maga alá a Nyugat szellemi életét a frankfurti iskola és Lukács Györgyék szelleme? Hogyan akarták az új nihilisták felszámolni a nyugati kultúra alapjait? Michael Walsh amerikai író The Devil’s Pleasure Palace, The Cult of Critical Theory and the Subversion of America című könyvében írja meg, hogyan szabadultak el a démonok a Nyugat pszichéjében. Walsh október 1-jén, csütörtökön Budapesten ad elő a fenti témákról a Danube Institute szervezésében.

A 2. világháború után Amerika a világ vezető katonai hatalma lett. De a harcászati önbizalma kulturális kisebbségrendűségi érzéssel párosult. Továbbra is Európától várták az intellektuális és művészeti iránymutatást. A nemzetközi elit Amerikában is magáévá tette Lukács György és a frankfurti iskola kritikai elméletét.

Michael Walsh amerikai író The Devil’s Pleasure Palace, The Cult of Critical Theory and the Subversion of America című könyvében írja meg, hogyan szabadultak el a démonok a Nyugat pszichéjében.

Amikor minden megkérdőjelezhető, semmi sem lehet valódi. Az empiricizmus egy nemzedék alatt átadta a helyét egy közép-európaias nihilizmusnak, amit Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is ünnepeltek az egyetemeken.

Az új nihilisták fel akarták számolni a nyugati kultúra alapjait, a hazafiasságtól a házasságon át a katonai szolgálatig.

Michael Walsh író, újságíró és forgatókönyvíró, a Time Magazine és a National Review szerzője most Budapesten ad elő Lukács György és az új nihilisták nyugati kultúrára gyakorolt hatásairól, a Danube Institute meghívására.

Az előadás időpontja: október 1., csütörtök, 17 óra 30.

Az előadás helyszíne: Falk1 Rendezvényközpont, 1055, Budapest, Falk Miksa utca 1. (Kossuth tér sarka.)

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges.

vissza a teljes nézetre