Kész Zoltán és a CATO Intézet

2015. február 3. 15:47

Pogátsa Zoltán
pogiblog

Kész úr libertariánus nézeteket vall, azaz szélsőségesen piacpárti és állam ellenes. Facebook fotóján az amerikai CATO intézet logója alatt szerepel Kész úr, ahol előadott.

A DK-MSzP-Együtt-PM ellenzéki csoport a februári veszprémi időközi választáson Kész Zoltán angoltanárt támogatja.(…)

Facebook fotóján az amerikai CATO intézet logója alatt szerepel Kész úr, ahol előadott. Magyarországon pedig a hasonló nézeteket valló Szabad Piac Alapítvány igazgatója.

Miért fontos ez? Magyarországon nem mindenki tudja, mi is az a CATO Intézet. Először is érdemes róla elmondani, hogy létrehozója Charles G. Koch, fő finanszírozói pedig a nagyvállalkozó Koch testvérek, akik szélsőségesen neoliberális Tea Party mozgalom első számú támogatói. Szintén ők a Republikánus Párt legnagyobb támogatói, ráadásul nem is szűken a pártnak és a jelölteknek juttatott támogatások formájában, hanem civil szervezeteknek álcázott úgynevezett politikai akcióbizottságok (political action committees) reklámjaival. Ezek a szervezeket gyakorlatilag a Republikánus Párt nézeteit reklámozzák, ám kívül esnek a kampányfinanszírozás átláthatósági keretein. A Koch testvérek tehát az átlátható politikai legagyobb ellenségei az Egyesült Államokban, illetve a nagyvállalatok politikai befolyásszerzésének első számú emblémái. Politikai reklámokra becslések szerint kétszer annyit költöttek az utolsó választáson, mint a két nagy párt együtt!!! (…)

A CATO hírhedt módon támogatta a dohányipart. Ellenzi az állami iskolarendszert, annak pirvatizációja mellett száll síkra. Szélsőségesen csökkentené a szociálpolitikai támogatásokat, az egészségügyet privatizálná.

Hogyan számol el ezzel a Szocialista Párt, amely magát baloldali pártnak tartja? Miután az Orbán kormány drasztikus megszorításokat hajtott végre az oktatási rendszerben, gyakorlatilag felszámolta a szociálpolitikát, a munkanélküli segélyezést és képzést, elbizonytalanította az állami nyugdíjrendszer jövőjét, a magát baloldalinak nevező ellenzék jelöltje ki fog állni, és azt mondja a veszprémi választóknak, hogy ő teljesen megszűntetné ezeket? A görög Sziriza választási győzelmét üdvözlő PM, aki a neoliberális Bokrost nem támogatta Budapesten, és az MSzP, amely szintén csak félszívvel, elhatárolódik a saját jelöltjének a politikai nézeteitől Veszprémben? (Bokros MOMA-ja amúgy csak a bevételi oldalon neoliberális. A kiadási oldalon egy rendes szociáldemokrata programot hírdet. Mindennek inkoherenciája 13 fős pártként nem kell zavarja, de a valódi pártok egyszer tényleg kormányozni akarnak majd…)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre