Olyat mondott a kínai külügyminiszter Magyarországról New Yorkban, amire az egész világ felkapta a fejét

2024. szeptember 27. 18:40

A magyar ötlettől hangos a világsajtó.

2024. szeptember 27. 18:40
null

Nyitókép: Leonardo Munoz / AFP

Vang Ji kínai külügyminiszter köszöntötte Magyarországot az ukrajnai válság tárgyalásos megoldását célzó, Béke barátai nevű csoport megalakításának ötletéért pénteken New Yorkban - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

A tárca közleménye szerint Vang Ji a Béke barátai csoport alakuló ülésén aggasztónak nevezte az ukrajnai csatatéri fejleményeket, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a béke egyelőre nincs a láthatáron. Rámutatott, hogy a világ és különösen a globális Dél egyre több országa ismeri fel, hogy nincs megoldás a harctéren, az eszkaláció pedig csak még nagyobb pusztításhoz, váratlan problémákhoz vezetne.

Hangsúlyozta, hogy a válságból egyedül a politikai rendezés jelenthet reálisan kiutat, és ezért a mostani ülés célja is az, hogy erősebb legyen a hangja a tűszünet és a béketárgyalás mellett érvelőknek.

Ismertette a brazil-kínai béketervet, amely szavai szerint széles körű támogatást élvez világszerte, s azt is kiemelte, hogy nem szabad feladni a béke reményét, dolgozni kell érte, illetve a deeszkalációért. A kínai külügyminiszter közölte, hogy a nemzetközi közösségnek szilárdan a béke oldalán kellene állnia, azért kellene küzdenie. Emlékeztetett az oroszok és az ukránok közös történelmére, s úgy vélekedett, hogy akármennyire mély is ma a feszültség, vissza kellene térnie a feleknek a tárgyalóasztalhoz.

Valamint kitért arra is, hogy tiszteletben kell tartani minden állam szuverenitását, területi egységét és függetlenségét. Felszólalásában Vang Ji köszöntötte Magyarországot a Béke barátai csoport megalakításának ötletéért, ugyanakkor megjegyezte, hogy ennek célja nem az, hogy valamelyik fél mellé álljanak, vagy már létező platformokat cseréljenek le.

Ehelyett szavai szerint az a cél, hogy a globális Dél minél több állama dolgozzon a béke feltételeinek és légkörének megteremtésén. Végül leszögezte, hogy a Béke barátai csoport nyitva áll minden hasonlóan gondolkodó ország előtt.

Bízunk benne, hogy sikerül eloszlatni a háború sötét felhőit 

– összegzett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az alakuló ülés előtt arról számolt be, hogy Kína és Brazília vezetésével tizenöt ország ül össze New Yorkban, köztük Szaúd-Arábia, Egyiptom, Törökország, Mexikó, Kenya, Zambia és Kazahsztán. Tájékoztatása szerint mindössze három európai országot hívtak meg: Magyarországot, Franciaországot és Svájcot.

A tárcavezető leszögezte, hogy hazánk támogatja ezt a kezdeményezést, és készen áll arra, hogy részt vegyen a csoport munkájában, és a kínai-brazil béketerv mentén szorgalmazzon tárgyalásos megoldást az Ukrajnában zajló válságra.

Az egész világnak elege van már abból, hogy Európában nem képesek az európaiak vagy a transzatlanti közösség véget vetni ennek a háborúnak

– mondta.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gefaha
2024. szeptember 27. 22:01
Vannak, akik úgy képzelik el a világ együttműködését, hogy mindenkit és minden más akaratot maguk alá gyűrnek, de se tudásuk, se erejük nincs hozzá. És vannak, akik a valódi együttműködésért dolgoznak a bolygó egyesítésért a sokféle akarat közös egyesítésében.
nempolitizalok-0
2024. szeptember 27. 21:52 Szerkesztve
Ez van libsik. Világdiplomácia. Most ti ezt a profizmust tényleg kinéznétek Magyarból??? Igaz, Gyurcsányból is kinéztétek.
llnnhegyi
2024. szeptember 27. 21:50
Béke Barátai Társaság = New York 2024. szeptember 27. Péntek. = Ötletgazda = dr miniszterelnök Magyarország.
sexykitty-5000095
2024. szeptember 27. 20:59
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­­é­­­k­­­e­l­­d­­­ ­­­a­­­ ­­s­z­e­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­­i­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!