Megvan, ki kapcsolja le a jelzőlámpát? – kilépéssel fenyegeti a koalíciót az FDP

2024. szeptember 24. 21:11

Kockázatos lépésen gondolkodnak a szabaddemokraták.

2024. szeptember 24. 21:11

Christian Lindner, a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) vezetője pártjának a legutóbbi németországi tartományi választásokon elért katasztrofális eredményeit követően ultimátumot intézett a német szövetségi kormányban részt vevő koalíciós partnereihez: változtassanak a migráció és a gazdaság terén, különben a kormány összeomlik – írta a European Conservative.

Az FDP, amely 2021 óta tagja a szociáldemokratákkal (SPD) és a Zöldekkel alkotott úgynevezett „jelzőlámpa” koalíciónak, a keleti Szászországban, Türingiában és Brandenburgban tartott választásokon rendkívül rossz eredményeket ért el,

a szavazatok 0,89 százalékát 1,12 százalékát, illetve 0,83 százalékát kapta.

Az országos felmérésekben pedig kevesebb mint 4 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy a jövő évi választások után története során mindössze másodszor esne ki a szövetségi parlamentből, a Bundestagból.

Szakértők úgy vélik, hogy az FDP koalíciós részvétele miatt zuhant be a párt támogatottsága. A párt ugyanis az SPD-vel és a Zöldekkel való együttműködés során túl sok kérdésben kellett túlságosan baloldali álláspontra helyezkedniük, emiatt pedig elvesztették a szavazók bizalmát. A párt korábban sokkal konzervatívabb álláspontot képviselt olyan témákban, mint a migráció, a gazdaság és a költségvetés, és kritizálta az atomerőművek túl gyors leépítését is.
Az FDP-n belül már hosszú ideje növekszik az elégedetlenség, egy év eleji szavazáson, csak szűk többséggel sikerült bent tartani a pártot a koalícióban.

Úgy tűnik, hogy az FDP legutóbbi eredményei cselekvésre sarkallták Christian Lindnert, aki szerint a következő hónapok a „döntések ősze” lesz, ez szerinte azt jelenti, hogy

a koalíciónak irányt kell változtatnia a migrációval kapcsolatban, stabilizálnia kell a költségvetést, és programot kell kidolgoznia a gazdasági növekedés beindítására.

Lindner elmondta, hogy pártja e feltételek alapján fogja értékelni a koalíció munkáját. Arról azonban nem beszélt kifejezetten, hogy egy negatív értékelés esetén az FDP kilépne-e a kormányból.

Mások szókimondóbbak voltak. Wolfgang Kubicki elnökhelyettes szerint

a közlekedési lámpás koalíció vagy megmutatja, hogy le tudja vonni a szükséges következtetéseket ezekből a választásokból, vagy megszűnik”.

Figyelmeztetett, hogy az FDP „nem fog karácsonyig várni”.

A politikus Lindnerhez hasonlóan strukturális gazdasági reformokat követelt, a migrációval kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a Zöldek nem akadályozhatják tovább a szigorúbb menekültpolitika bevezetéséről szóló döntéseket.

Martin Hagen, az FDP bajorországi frakcióvezetője még ennél is tovább ment, mondván: „készen kell állni arra, hogy kihúzzuk a dugót”, hozzátéve, hogy „Németországnak gazdasági és migrációs politikai fordulatra van szüksége, ami ezzel a koalícióval nem tűnik lehetségesnek”.

A koalíciós kormányzást nemcsak az FDP népszerűsége szenvedte meg, a Zöldek támogatottsága szintén a padlón van. Alig sikerült átlépniük a szászországi parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, Türingiában és Brandenburgban pedig nem szereztek mandátumot. A legutóbbi országos közvélemény-kutatások szerint a párt támogatottsága évek óta nem látott mélypontra (9,5 százalék) csökkent.

Az országos felmérések szerint a legnépszerűbb párt a CDU/CSU szövetség 32 százalékkal, az AfD a második 20 százalékkal, a szociáldemokraták pedig 15,5 százalékkal a harmadik helyen állnak.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sober
2024. szeptember 25. 06:37
Christian Lindner, a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) vezetője pártjának a legutóbbi németországi tartományi választásokon elért katasztrofális eredményeit követően ultimátumot intézett a német szövetségi kormányban részt vevő koalíciós partnereihez: az ultimátum: annak ellenére, hogy nullák vagyunk követeljük a tiszteletet a hatalmat és a választási eredmények semmibe vételét! mert mi igen is jók vagyunk! idióták gyülekezete lett németország! szürreál ami ott megy! pontosabban zűrreaál!! szegény Helmut Kohl!
Akitlosz
2024. szeptember 24. 23:51
A magyarországi országgyűlésből még egyik pártnak sem sikerült kétszer kiesnie. Már az elsőt sem élik túl.
budzsak
2024. szeptember 24. 23:29
Késő, FDP! Nem ilyenkor kell ezeket a lépéseket megtenni! De csak tegyétek, minél hamarabb omoljon az a kormány!
pandalala
2024. szeptember 24. 22:39
:-DD a szadesz ott is lóbálja a farkát!!! :-DDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!