Fütyülnek Zuckerbergék az EU aggályaira a mesterséges intelligencia kapcsán

2024. szeptember 26. 20:16

A Meta és az Apple nem írta alá az uniós szabályozási terveket.

2024. szeptember 26. 20:16

Nyitókép: A Meta logója egy AFP-grafikán 2024. augusztus 27-én  /  fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Az EU szerdán úgy indította útjára a mesterséges intelligencia ellenőrzését célzó intézkedéseket összegyűjtő egyezmény tervét, hogy azt a szektor nagy vállalatai közül többen nem írták alá. 

Az EU Mesterséges Intelligencia Egyezménye olyan nem kötelező erejű kötelezettségvállalásokat sorol fel, amelyeket a cégek magukra vonatkozóan érvényesnek ismernének el, mielőtt a következő években hatályba lép majd az unió kötelező érvényű szabályozása. 

Az induláshoz azonban 

nem sikerült olyan technológiai óriáscégeket sem megnyerni, mint a Meta vagy az Apple, 

de nincs az aláírók között a mesterséges intelligenciát alkalmazó legnagyobb francia cég, a Mistral sem, ahogy a TikTok videómegosztó platform és az Anthropic nevű vezető amerikai mesterségesintelligencia-cég sem.

Maga a jelenség, hogy az EU-nak nem sikerült megnyernie az ügy számára a világ vezető mesterségesintelligencia-modelleket fejlesztő cégeit, pontosan megmutatja, milyen nehézségekkel néznek szembe az európai kormányok ebben a gyorsan fejlődő szektorban az ellenőrző funkciók működésbe hozásában – írja a Politico, hozzátéve, hogy az elmúlt két évben sok fejlesztő figyelmeztet arra a veszélyre, ha ezt a szektort nem sikerül kontroll alatt tartani.

Mark Zuckerberg Meta cége azzal érvel, hogy az elmúlt években a központi szabályozások kiszámíthatatlanokká váltak, az EUa  félelmei miatt kimaradhat a mesterséges intelligencia jelentette technológiai forradalomból, és így versenyképességi, termelékenységi hátrányba kerülhet.

Több amerikai cég, így a Meta, az X és mások visszatartják a mesterséges intelligenciát tartalmazó termékek bevezetését Európában, főleg az EU szigorú adatvédelmi szabályozása (GDPR) miatt.

Más vállalatok azonban csatlakoztak az uniós tervezethez. 

Szerdán 115 cég írta alá az ígérvényt, köztük az Aleph Alpha, az Amazon, a Google, a Microsoft, az OpenAI, a Palantir és számos más európai és globális cég. 

Van is érdeklődés tehát, és van visszafogottság is – pedig döntéskényszer van az uniós szakértők szerint. Olyan tekintélyek, mint például Mario Draghi, félelmeiknek adtak hangot, hogy az EU lemarad, ha az AI-ból kimarad: versenyképességi jelentésében az olasz pénzügyi szakember a túlszabályozás veszélyére figyelmeztetett.

Kapcsolódó vélemény

Rumi Tamás

Vendégszerző

Idézőjel

A rendelet egyelőre az unió versenyképességének öntökönszúrás útján való szokásos korlátozásán túl sok mindenre nem jó.

--

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000095
2024. szeptember 27. 16:56
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­é­k­e­­­l­­d­ ­a­­­ ­s­z­­e­­­x­­i­­­ ­p­­­u­n­­c­­­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
istvanpeter
2024. szeptember 27. 09:58
Pedig a kvázi Mesterséges Intelligencia az emberi társadalom lerombolásnak és egy világrabszolga birodalom létrehozásának a legfontosabb eszköze. Egyébként semmi köze sincsen az intelligenciához és inkább közelebb áll az emberi gonoszsághoz, mert az ember által biztosított feltételek és parancsok szerint működik.
Theorba
2024. szeptember 26. 22:12
Lényeg, hogy a Microsoft AI-je miatt már vissza kellett kapcsolni egy teljes ATOMERŐMŰVET!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!