Brüsszelben rácsodálkoztak, mi történt Magyarországgal – ez minden kritikát felülír

2024. szeptember 24. 12:37

Nem várt helyről jött nagy dicséret néhány tanács kíséretében.

2024. szeptember 24. 12:37
Orbán Viktor, BYD

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Hosszú elemzést tett közzé az Euractiv a magyar gazdaságról az IMF ajánlásai alapján. Ebben rögzítik: Magyarország „jelentős előrelépést ért el a jövedelmi szakadék áthidalásában az Európai Unió átlagához képest”, az ország egy főre jutó jövedelme folyamatosan nőtt – 2010-ben az EU-átlag 66 százalékán állt, 2022-ben pedig már a 76 százalékán.

Az IMF szerint ez a fejlődés „jórészt Magyarország globális értékláncokba való integrációjának köszönhető, különösen is az autóipari szektorban”, valamint „a külföldi tőkebefektetés növekedésének, különösen az elektromosautó- és akkumulátor-gyártásba”.

Az IMF ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a kiváló összesített fejlődés mögött jelentős területi eltérések bújnak meg: Budapest jobban teljesített az ország többi részénél, és a legkevésbé épp az ország legfejletlenebb részei növekedtek; az IMF oktatási, digitalizációs, infrastrukturális és egészségügyi téren is lemaradást mér a leszakadó régiókban, amelyek gazdaságában alacsony hozzáadott értékű és magas kibocsátású szektorok dominálnak. A regionális különbségeket az IMF szerint leginkább a munkaerő produktivitása és a foglalkoztatottság tekintetében mutatkozó eltérések okozzák – jól teljesít e téren Pest és Győr-Moson-Sopron, amely magasabb növekedésre is képes volt, míg Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Jász-Nagykun-Szolnok inkább lemaradtak a növekedésben.

Az IMF értékelése szerint a magyar gazdaságban is zajlik a digitális és zöld kettős átállás – amely azonban azzal a veszéllyel fenyeget, hogy célzott kormányzati intézkedések híján tovább növeli majd a regionális különbségeket, s ugyanez mondható el a mesterséges intelligencia begyűrűzéséről a gazdaságba. Míg Budapesten a zöld szektorokhoz kötődő munkahelyek aránya 3 százalék körüli, Győr-Moson-Sopronban pedig 2,2 százalék, az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon 1 százalék alatt marad a zöld munkahelyek részesedése az összfoglalkoztatottságban.

Az IMF ezért regionális intézkedéseket javasol, külön befektetéseket a lemaradó régiók digitális és oktatási infrastruktúrájába, valamint a zöld magánbefektetések ösztönzését.

Az Euractiv értesülései szerint az ehhez kapcsolódó munka már folyik Navracsics Tibor minisztériumában, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumban.

 

Összesen 223 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. szeptember 24. 19:47
Miközben a románok 50%-ról 78%-ra ugrottak. Nna az a sikersztori!
bagoly-29
2024. szeptember 24. 19:10
Ezek a hülyék az IMF-nél azt sem tudják, hogy Bp aszért teljesít jól, mert a cégek oda vannak bejelentve, de a termelő telepjeik vidéken vannak!
Kormánypárti2
2024. szeptember 24. 18:51
Most ha már az IMF is kénytelen elismerni dolgokat, az a kezdet, vagy a vég? Egyébként aranyos, hogy nem bírták ki pusztán az elismeréssel, valamit azért kellett szatozmi, hogy nehogy a ballibsik a dunának menjenek. :DDD
billysparks
2024. szeptember 24. 18:17
A libsik éheznek. Jól van ez így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!