Első karakter
Közélet
Az országoshoz hasonlóan a Balaton környékének ingatlanpiacán is fordulat állt be az utóbbi hónapokban: a kereslet jelentősen visszaesett, azonban az árak nem indultak rohamos csökkenésnek. A Balatonfüred–Tihany slágerrégióban továbbra is egymillió forint fölött alakul az átlag-négyzetméterár.
Mindig jól jön, ha valamivel folyamatosan riogatni lehet az embereket, ha démonizálni lehet valakit. Európának is kell egy olyan mumus, mint Donald Trump, és erre a szerepre Orbán Viktort jelölték ki – mondja Jordan B. Peterson kanadai pszichológus-politológus. A közelmúltban hazánkba látogató professzorral eltűnő szólásszabadságról, a pszichológiát is hatalmába kerítő woke őrületről és az egyéni felelősségvállalásról beszélgettünk.
Gyurcsány Ferencék az élen, a Momentum lemaradóban, a többiek a túlélésért küzdenek – röviden így foglalható össze az ellenzéki pártok helyzete egy évvel az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt. Megvizsgáljuk mindezt közelebbről is.
Külhon
A háború második évében sok millió ukrajnai menekült él napról napra az ország határain belül és túl szerte Európában. Az anyaországba átjött kárpátaljai magyarokkal, illetve a távoli Hmelnickijben kitartó helyi magyarral beszélgettünk sorsfordulóikról.
Külföld
Jó helyzetből futhat neki az elnökválasztás második fordulójának Recep Tayyip Erdoğan török államfő.
A választásra készülő Görögország kifelé kapaszkodik az évtizedes válság mély gödréből. Az ukrajnai háború hatásait ott is érzik, de lehetőségek is nyílnak az ország előtt. Összefoglalónk.
Az Európai Unió posztmodern bürokráciává alakult, ahol nem a polgárok, hanem a bürokraták mondják meg, hogyan kellene kinéznie a jogállamnak, ennek eredményeként az EU által elképzelt demokrácia az újabb és újabb „életstílusokat” védelmező jogok mércéjévé silányult – állítja Charles R. Kesler, a The Claremont Institute professzora.
Makronóm
Litvániában törvény tiltja, hogy kiskorúak megvegyék, Lengyelország most készül hasonló jogszabályt hozni, hazánkban egyelőre szabadon vásárolható az energiaital. Pedig nem veszélytelen: túlzott fogyasztása alvászavart, szorongást okozhat. A gyártóknak óriási bizniszt jelentő nedűből az iskoláskorú gyerekek tíz százaléka heti rendszerességgel iszik.
Meta
A második világháborús munkaszolgálat története talán sok olvasó előtt ismeretes, mint ahogyan azon borzalmas tettek is, melyeket a köznyelv által keretlegénynek nevezett honvédok, valójában a muszos századokat kísérő katonai keret tagjai követtek el.
Könyvek a jövőről
A vírusok és a baktériumok a történelem valódi urai. A mikrobák emelték fel a Homo sapienst, hozták el Róma bukását vagy éppen a kapitalista munkaszervezés elterjedését. A koronavírus-járvány eltörpül a civilizációtörténet nagy pandémiáihoz képest, amelyek szinte mindig a migrációval állnak összefüggésben.
Jegyzet
Aki fát ültet, az még számol a holnappal.
Sport
Száztíz éves klubcsúcs, Slovan-verés, 6-0 Újpesten, Európa-liga-bravúr – a Ferencváros zsinórban ötödször nyerte meg a magyar bajnokságot, menetelt a nemzetközi kupaporondon, ezzel együtt nemcsak örömök jellemezték az idényt, hanem buktatók is.
Élet
Lókút kétségtelenül mesebeli hely. Nemcsak azért, mert mesebeli a neve, és mert körülöleli a Bakony, hanem mert olyan emberek lakják, mint Sümegi Elemér. Portré a neves hegedű­készítő-mesterről, aki szarvasoknak furulyázik, roller kanárikat edz, ultrafut, nem mellesleg lelket farag minden keze ügyébe kerülő hangszerbe.
Utolsó Figyelmeztetés
„Az alábbi karakterek kitalált személyek, valóságos személyekkel való mindennemű hasonlóságuk pusztán a véletlen műve.” Vagy nem.