Első karakter
Közélet
Az idei CPAC Hungary fókuszában a liberálisok rémálma, a nemzeti erők nemzetközi összerendeződése fog állni – olvasható a május 4–5-én a Bálnában megrendezendő konferencia honlapján. A rendezvényt immáron másodjára hozza Magyarországra az Alapjogokért Központ.
Az olyan csapások sem tudták kikezdeni Scholzot, mint a cum-ex-botrány és a saját­jaitól elszenvedett megaláztatás a 2019-es pártelnökválasztás során.
Én hiszek a metapolitika fontosságában, vagy ha tetszik, hiszek a szoft politikában. De nem hiszem, hogy ez egyben azt is jelentené, hogy glaszékesztyűs, elitistán fintorgó jobboldalra vágynék.
Milyen viszonyra törekszik az MTA-val? Hogyan értékeli Maróth Miklós elnöki tevékenységét? Milyen víziója van a magyar tudományos kutatás jövőjéről? Gulyás Balázzsal, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat új elnökével beszélgettünk.
Az ukrajnai háború ugyan átírta a Paks II. beruházás több fontos elemét, egy biztos: a kormány nem tett le arról a szándékáról, hogy a 2030-as évek elején működésbe lépjenek az új blokkok.
Vajon milyen kritériumnak kell még megfelelnie a normálisnak? Az egyik lehetőség, hogy a józan észnek, a másik, hogy a spekulatív észnek. Lánczi András írása.
Külhon
„Alapvetően beteg dolognak tartom, hogy az emberek nemzeti alapon háborúznak és irtják egymást” – vallja Dragoljub Zamurović szerb fotóriporter. A délszláv háborúk króni­kása a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vendége volt Budapesten. A szerb alkotó elismeri: ha nem űzték volna el a németeket és a magyarokat, a Vajdaság ma európai szintű hely lehetne.
Külföld
Ukrajna háborúját a sajátjuknak érzik, történelmi traumáik máig élnek, de a magyar–lengyel kapcsolatoknak működniük kell. Útirajz a hűvös lengyel tavaszból.
Nagy kérdés, hogyan lettek a korábban még a fegyveres önvédelmet is elutasító német Zöldek fehér lelkű, pacifista galambjaiból Annalena Baerbockhoz hasonló véresszájú háborús uszítók szinte egyik pillanatról a másikra.
Évente több millióan érkeznek illegálisan az Egyesült Államokba, s a világ 160 országának még csak nem is a legszegényebb társadalmi rétegei jutnak be így álmaik földjére. Az amerikai hatóságok egyre fásultabban szembesülnek a Biden-féle liberalizáció következményeivel. Helyszíni riportunk az amerikai határvidékről!
Makronóm
Az Új selyemút program lehetővé teszi Kínának, hogy egyre nagyobb mennyiségű árut juttasson el Közép-Ázsián, a Kaukázuson és Kis-Ázsián keresztül Európába. Az ukrajnai háború révén a stratégiailag egyre fontosabbá váló, Kínát Európával összekötő középső folyosó tranzitforgalma a korábbi évekhez képest meghatszorozódott.
Meta
Könyvek a jövőről
Az a politikus, aki „kezdettől fogva tragikusan gondolkodik, fél a jövőtől – ezért van tisztában a saját korlátaival, s így hatékonyabban tud cselekedni is”. A 21. század vezetőinek görög drámákat, Camus, Dosztojevszkij és Shakespeare műveit kellene olvasgatniuk, hogy elsajátítsák a tragikus gondolkodás képességét – állítja Robert D. Kaplan.
Jegyzet
Manapság egyáltalán nem elképzelhetetlen számomra, hogy egy reggelen arra ébredünk, valami katasztrofális dolog történt az éjszaka. Győrffy Ákos írása.
Sport
Huszonöt éve rendezett utoljára Budapest nagyszabású szabadtéri atlétikai eseményt, idén augusztusban világbajnokságnak ad otthont. Az előkészületek finisében Gyulai Mártonnal, a szervezőbizottság sportszakmai vezetőjével beszélgettünk. Természetesen szóba került az édesapa, a legendás Gyulai István is.
Elkészült Közép-Európa legmodernebb atlétikai létesítménye.
Élet
A világhírű magyar származású festőművész, Reigl Judit születésének századik évfordulóján nyílt kiállítás a Kálmán Makláry Fine Arts galé­riában. Az eddig lappangó festményeket is fel­vonultató tárlat a művész és barátai – Bíró Antal, Böhm Lipót és Zugor Sándor –, a magukat négy apostolként illető alkotók korai műveire fókuszál, melyek 1947–48-ban születtek Olaszországban.
A balatoni nádasokat filmezi, közben a mesterséges értelemmel kísérletezik. Költő, író, filmrendező, kulturális menedzser, évekig vezetett magyar kulturális intézetet Berlinben. Most éppen a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa projekt főtanácsadója, nem mellesleg messze a legszabadabb ember, akivel valaha találkoztam. Can Togayjal felsőörsi házában beszélgettünk magyar és török identitásról, Egyiptomról és más hazákról, valamint arról, jó játék-e a mesterséges intelligencia.
Utolsó Figyelmeztetés
Különleges napokat élünk most, 2023 hűvös tavaszán – olyan időszakot, amikor a hétköznapokból és a világ s életünk ellaposítására törekvő tendenciákból kilépve magasabbra és távolabbra tudjuk vetni a tekintetünket. Rajcsányi Gellért írása.