Első karakter
Eljött hát az igazság napja tizenhárom ínséges esztendő után! Felébredt a Nagy Testvér! Constantinovits Milán írása.
Közélet
Az ukrajnai háború és az azzal összefüggő energiaválság miatt elrendelt állami beruházási stopnak több hazai hídépítési projekt is áldozatul esett, de így is folyamatban van megannyi új átkelő kivitelezése. Utánajártunk, milyen nagyszabású beruházások zajlanak, és mik vannak még tervben.
Az Európai Parlament jelentése politikai dokumentum, ott szakmai érveknek nincs helyük – mondja Koltay András. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökével irányított vizsgálódásról, az online platformokon torzuló nyilvánosságról és a hagyományos értékrend elleni támadásokról beszélgettünk.
Ha nincs egységes akarat, akkor kívülről fogják megmondani nekünk, mit kell gondolnunk, mit szabad mondanunk, hogyan kell cselekednünk.
Az újabb kitiltási „nukleáris csapás” elmaradt, ám az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége azért megtalálja a nyomásgyakorlás eszközeit. Elemzésünk!
Volt köze a Szikra Mozgalomnak a februári antifatámadásokhoz? Össze lehet-e hasonlítani a vörös csillagot a horogkereszttel? A Párbeszéd-frakció tagja és a Mi Hazánk Mozgalom elnöke csapott össze.
Ragaszkodunk ahhoz, hogy a Nemzeti kastélyprogramban felújított csodás épületeink a közösség tulajdonában és kezelésében maradjanak.
Külhon
Komáromot lefokoznák, a magyarok lakta területeket továbbdarabolnák az új szlovák közigazgatási koncepció szerint. Technokrata rendezkedés vagy soviniszta húzás? Az bizonyos, hogy a magyarokat nem segítik az új tervek.
Külföld
Meg tudja ismételni az ukrán hadsereg az őszi váratlan hadműveletét, amelyben a megszállt területek negyven százalékát vissza tudta foglalni? Utánajártunk!
Ha mi nem gondolkodunk nemzeti és európai érdekben, más biztosan nem fog helyettünk.
Méghogy az unalmas, eszkaláló fősodor uralja az európai háborús gondolkodást: Emmanuel Macron francia elnök húsvétvasárnap odaállt a magyar miniszterelnök mellé az európai stratégiai autonómiát követelők sorába. Európai vezető ilyen nyílt Amerika-kritikát talán még soha nem fogalmazott meg, nem is maradt visszhang nélkül.
Makronóm
A Makronóm Intézet legfrissebb makrogazdasági előrejelzése szerint jövőre vissza fog térni a dinamikus gazdasági növekedés, az infláció pedig mérséklődik, ez év végén egy számjegyű lehet. A pozitív kilátásokat azonban beárnyékolják az orosz–ukrán háború és a szankciók negatív hatásai.
Meta
Egy derűs májusi délelőttön történt valami: beállított nem is egy, hanem rögtön két, sosem látott délceg dalia. Vajon ő lenne a herceg?
Könyvek a jövőről
Az internet korában több mítosz virágzik, mint bármikor a történelemben. A kereskedelmi márkák és az álvallásos szekták saját mitológiát építenek, a közösségi médiában önmagunk mitikus változataiként jelenünk meg. A mítoszok már nem csupán egy aspektusát adják a közösségeink életének, hanem eggyé váltak a valósággal – állítja egy tasmaniai irodalmár.
Jegyzet
Senki nem tud felkészíteni arra, milyen érzés lesz először a kezedben tartani a gyermekedet. Veszprémy László Bernát írása.
Sport
Öt éve irányítja a válogatottat Marco Rossi, és az elért eredmények alapján tagadhatatlan a magyar labdarúgás fejlődése. Hogyan változott meg a nemzeti tizenegy az olasz mester vezetésével? Összefoglalónk.
Élet
A Svájcból induló farkas hosszú utat tett meg Hidas­németiig. Ha nincs rajta jeladó, talán most is élne. Inkább ne akarjuk tudni, merre járnak a vadállatok.
A humorista tabuk nélkül mesél arról, hogyan határozta meg az életét, személyiségét apja alkoholizmusa. Márciusban podcastet indított a függőségről, remélve, hogy a csatlakozó szakemberekkel együtt segítséget nyújthat a hozzá hasonló sok százezer „láthatatlan árvának”.
Minden eddiginél jelentősebb kiállítással tiszteleg a Magyar Nemzeti Galéria a hazai festészet egyik legkülönösebb, Csontváry Kosztka Tivadarhoz hasonlóan társtalan alkotója, Gulácsy Lajos munkássága előtt.
Utolsó Figyelmeztetés
Hatalmas kincs lett mára az értelmes, higgadt gondolat és a párbeszéd képessége. De tudunk még beszélni egymással? Skrabski Fruzsina írása.