Első karakter
Közélet
Franciaországban a parlament megkerülésével áterőltetett nyugdíjreform miatt áll a bál, Németországban az új választójogi reform borzolja a kedélyeket, mindeközben a korrupciós botrányokkal terhelt Brüsszel azzal van elfoglalva, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközével szűkítse Magyarország mozgásterét.
A transzatlanti civilizáció hanyatlásáról szőtt fantáziálások egyidősek a világrend megszilárdulásával az északi félteke nyugati oldalán. A defetista köldöknézést talán érdemes kerülnünk, de a harangokat most már félreverhetjük – már ott, ahol még megvannak.
Tényleg a huszonnegyedik órában vagyunk? Mit szól a debreceni akkumulátorgyár ügyéhez? Kevesebb gyereket kell-e vállalni a Föld megmentéséhez? Interjú Ürge-Vorsatz Diána fizikusprofesszor-klímakutatóval.
Nézzük meg, mennyi kakaó van még a nyugati kereszténységben! – mondja Böjte Csaba. A ferences szerzetes szerint az identitáskrízis elérte a hazai keresztény közösségeket is, ennek ellenére optimista, mert kontinensünk gondolkodását alapvetően ma is Jézus tanítása formálja.
Hogyan érinti a tudományt az uniós források elakadása? Mekkora hatása van az energiakrízisnek? Interjú az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetőjével.
Ha a valódi kereszténységet akarjuk a nemzetünknek, nem elégedhetünk meg néhány hangzatos kijelentéssel.
Versenyképesebb tudás, előrelépés a nemzetközi rangsorokban, anyagilag megbecsültebb oktatók – az egyetemi modellváltással kapcsolatban a kezdetektől kedvező változásokat ígért a kabinet, és már látszanak is. Közben az intézmények bekerültek a kormány és Brüsszel közötti csatába.
Tisza cipő, pécsi kesztyű, Herendi porcelán, Márka üdítő, Nógrádi ropi – néhány klasszikus magyar márka, amely nemcsak hogy túlélte a rendszerváltozást, az azóta eltelt évtizedekben is sikeres tudott maradni. Összeállításunkban ezek történetével és mai helyzetével foglalkozunk.
Fókusz
Külhon
Külföld
Az elnök hatalmának jelentős megnyirbálása, fékek és ellensúlyok bevezetése, decentralizálás, a valódi ellenzék bejutása a parlamentbe és így tovább – közelről néztük meg, hogy alakul az államfő által kezdeményezett demokratikus rendszerváltás Kazahsztánban. Riportunk!
A posztmodern világ uralkodó ideológiáját az egyre inkább radikalizálódó nihilizmus jellemzi – figyelmeztet a Comillasi Pápai Egyetem jogászprofesszora. A romboló tendenciákkal szemben az Európát összetartó hagyományok fontosságára hívja fel a figyelmet.
Ferenc pápasága a felszálló por, amelyben még nem látjuk tisztán, merre van az előre. Hogy a por leülepszik-e, s utána milyen táj tárul elénk, az a következő évtized kérdése.
Egykor homoksivatag, ma olajra épülő, meg­valósult meseország, a holnap pedig mit se számít – útirajz Abu-Dzabi és Dubaj különös, formatervezett és áramvonalas világáról, ahol vendégmunkások milliói szolgálják és építik egy kivételezett elit felfoghatatlan jólétét.
Hagyományőrzés és jövőszerű életképek, sűrű tömeg és elképesztő rend, individualizmus és közösségiség: Japánt közelről kell látni ahhoz, hogy a nagyrészt igaz közhelyek mögé lássunk. Útirajzunk!
Választási megfigyelőként járt Nigériában Hidvéghi Balázs EP-képviselő, aki megosztotta velünk tapasztalatait a népességrobbanás előtt álló, gazdasági, szociális és politikai feszültségekkel terhelt országról.
Makronóm
A kormány kiemelten támogatja azokat a vállalkozásokat, amelyekben megvan a regionális vagy globális multivá válás lehetősége – fogalmaz György László. A gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjáért felelős kormánybiztossal hazánk gazdasági kilátásairól és a lehetséges kitörési pontokról beszélgettünk.
Eldurvulni látszik a technológiai dominanciáért folyó küzdelem az USA és Kína között. A Peking visszaszorítására szánt terv könnyen visszaüthet, ráadásul egy háborús konfliktus réme is ott sejlik a horizonton. Mit hoz az eszkalálódó vetélkedés, és lesz-e kellő józanság a nukleáris hatalmaknál?
Meta
Mészáros Lázár honvédelmi miniszter emlékét eddig csupán egy pecsétnyomó és két kép őrizte a Magyar Nemzeti Múzeumban. Ezért is fontos, hogy az intézmény egy a készítője miatt is különleges fényképhez jutott az emigrációban elhunyt államférfiról.
Könyvek a jövőről
A modern társadalmak minden korábbinál türelmetlenebbül várják az újításokat, ami egyre óvatlanabbá teszi a feltalálókat. A média a haszontalan vagy egyenesen káros innovációkat ünnepli, holott a jövő megnyeréséhez inkább „unalmas” technológiákra lenne szükség – hangsúlyozza új könyvében a világ egyik legfontosabb tudósa.
Tudomány
Bár hazánkban egyenesen a gomba legveszélyesebb variációja van jelen, egyelőre mégsem okoz tömeges elhullást. De azért vannak intő jelek – bőségesen.
Jegyzet
Ha komolyan vesszük, hogy az élet kincs, akkor sok mindennek másként kellene lennie az életünkben. Országunkban. Földünkön.
Sport
Kalmár Zsolt többszöri súlyos sérülés után tért vissza a csúcsra, és lett újra vezéregyénisége a bajnoki címre törő Dunaszerdahelynek. A válogatottba való visszatérése is emlékezetes: Dzsudzsák Balázs novemberi búcsúmeccsén a rendes játékidő után állt be, és az utolsó percben győztes szabadrúgásgólt szerzett. A válogatott középpályást a Bulgária elleni Eb-selejtező előtt kerestük meg.
Élete dobására készül a világbajnoki bronz-, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes kalapácsvető Halász Bence a valaha szervezett legnagyobb hazai sporteseményen, az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságon. Jó eséllyel ő lehet a magyar közönség egyik nagy kedvence.
Élet
A Pannonhalmi szamizdat – Egyházüldözés egy kolostorban című dokumentumfilm hiteles tanúságtétele egy korszaknak, melynek áldozatai és kiszolgálói közül sokan ma is köztünk élnek. Az 1957 és 1963 közti megpróbáltatásokat Várszegi Asztrik volt pannonhalmi bencés főapát és Kabay Barna társrendező segítségével elevenítjük fel.
Ki valójában Böjte Csaba? Csender Levente író megkérdezte erről magát a ferences szerzetest. Böjte atya pedig válaszolt.
„A hospice a közhiedelemmel ellentétben eleve nem a halálról szól, hanem az élet végi, vagy ha úgy tetszik, a halál előtti életről.” Benyó Gábor orvos igazgató a megalakulása, 2011 szeptember óta vezeti a törökbálinti Tábitha Házat, gyermekek és családjaik százait segítve, támogatva – a legnehezebb úton.