Első karakter
Közélet
Soha nem dolgozott még ennyi nő hazánkban. A magyar munkaerőpiac 2022-ben történelmi csúcsokat döntött, a foglalkoztatottak számának növekedése pedig nagyobb részben a női munkavállalóktól jött. A családtámogatási intézkedéseknek köszönhetően emelkedett a gyerekvállalás mellett dolgozó nők száma is.
Gyorsított eljárásban, két nap alatt megszüntette az Országgyűlés az orvosok kötelező kamarai tagságát azután, hogy a MOK nyomásgyakorló akciójával veszélyeztette a betegbiztonságot.
Elegem van a gesztuspolitikusokból, akik a jobboldalról a baloldalnak próbálnak smúzolni – mondja a Fidesz pártigazgatója. Kubatov Gáborral az általa elnökölt Fradiról, a háborúról, a Schadl-ügyről, valamint arról beszélgettünk, milyen karakterű főpolgármester-jelöltet indíthat a Fidesz Budapesten.
Külhon
Mi maradt a 2020-as évekre a moldvai magyarokból? Hogy áll most hozzájuk a román állam, és miként segíti őket Magyarország? Riportúton jártunk a csángók körében.
Külföld
Karanténba zárták őket, és karanténba zárták saját magukat – tízéves az Alternatíva Németországért. A tömörülés EU-kritikus professzorok és üzletemberek elitpártjaként indult, ám mára nagyrészt összeesküvés-elméletekkel és más radikális nézetekkel házal a társadalom vesztes rétegeiben.
A tengerentúli jobboldal, illetve az európai szuverenisták ügye nem teljesen azonos. Leimeiszter Barnabás írása.
Az emberi jogi eszme nem lehet egy hatalmaskodó vagy hangoskodó elit akaratának egyoldalú kierőszakolása, mert az végül jogfosztáshoz vezet – mutat rá Thio Li-Ann, a National University of Singapore professzora, akivel Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata elfogadásának 75. évfordulója alkalmából beszélgettünk.
Makronóm
Amikor a divat iránt érdeklődők kedvenc sztárjaikat újabbnál újabb kollekciókban látják, gyakran őket is elkapja a divatláz. A ruhapiaci képlet nem ilyen egyszerű: a divat követése nem az egyetlen motiváló erő az új trendek kialakulásában. Nőnap alkalmából utánajártunk, mi a helyzet ruházati fronton.
Meta
Könyvek a jövőről
A nyugati társadalmak 99 százaléka fényszennyezett égbolt alatt él. Ez felborítja a mindennapjaink természetes ritmusát, és döntően hozzájárul az alvászavar, a stressz és a depresszió elterjedéséhez, sőt a tömeges elhízáshoz is – figyelmeztetett különleges könyvében Johan Eklöf svéd biológus.
Feminens
Mi köze egymáshoz a politikának és a stílusnak? Hogyan öltöznek a magyar politikusok? Kovásznai Andrea stílustanácsadóval beszélgettünk.
Jegyzet
Jé, tényleg ilyenek lettünk. Többet bámuljuk a képernyőt, mint a felhőket vagy a csillagos eget.
Sport
Lionel Messit nemcsak a tavalyi katari világbajnokság legjobbjának választották meg, a múlt héten a FIFA párizsi gáláján 2022 legjobb férfi labdarúgója is lett. Az argentin zseniről sok mindent megírtak már – összegyűjtöttünk tíz olyan érdekességet, amely eddig nem kapott nagyobb nyilvánosságot.
Élet
Különleges kiállítással ünnepli magát és a látogatóit a Városligetben tavaly megnyitott Magyar Zene Háza. A Nekünk írták a dalt! a magyar populáris zene hőskorát és társadalmi hatásait mutatja be 1957-től a rendszerváltozásig. A tárlat szerencsére nem csak a nosztalgiafaktorra épít, a fő cél az okos szóra­koztatás és a kor felemás hangulatának a lehető legpontosabb megidézése.
Utolsó Figyelmeztetés
Szeretném valahogy megérteni azt az egész érát, amely véglegesen megváltoztatta hagyományos európai és amerikai társadalmainkat, nyugati civilizációnkat.