Első karakter
Talán ideje volna már arról is beszélni, milyen rendezés jöhet az ukrajnai háború majdani tűzszünete után. Kohán Mátyás írása.
Közélet
Az utóbbi bő évtizedben a magyar jobboldal a nyugati világ legsikeresebb politikai közösségévé nőtte ki magát. Fontos, hogy legyenek barátaink, szövetségeseink a nagyvilágban, hiszen folyamatosan ki vagyunk téve a nemzetközi baloldal támadásainak.
Megrázták az országot a napokban kitört botrányos esetek, és egyértelműen jelzik, hogy van még teendő a gyermekvédelem területén. Szakemberek segítségével jártuk körül, milyen szigorításokra lesz szükség.
Nem azért segítünk, hogy publicitást generáljunk Magyarországnak, hanem mert morális kötelességünk – mondja Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivővel Magyarország megítéléséről, humanitárius segítségnyújtásról és a kárpátaljai magyarok helyzetéről beszélgettünk.
Nem csitulnak a kedélyek a CATL kínai akkumulátorgyártó Debrecenbe tervezett üzeme körül. Míg idehaza a komplett ellenzék élesen támadja a beruházást, addig világszerte éppen fordított folyamatok zajlanak: hatalmas a verseny az ilyen gyárakért, és a zöldek is tárt karokkal fogadják őket.
Vannak a globalisták és a patrióták, én patrióta vagyok, szeretem az országomat, a nyelvünket és azt a közös sorsot, amit itt megélünk a Kárpát-medencében – mondja Szikora Róbert. Interjú hit és zene kapcsolatáról, családról és arról, művészként miért kell a politikáról is véleményt mondani.
Külhon
Elesett katonák, szétszakadt családok, fogyatkozó magyar közösség, beköltöző ukrán menekültek, áramszünet, fűtés- és áruhiány: tragédiák és nehézségek sora sújtja Kárpátalja népét. Grezsa Istvánnal, a Kárpátaljai Szövetség elnökével beszélgettünk az egy éve tartó háború helyi következményeiről.
Külföld
A kimeneteltől függetlenül kétlem, hogy lesz győztese a háborúnak.
Magyarország olyan Európáért áll ki, amely a hagyományok és az önállóság szülőhazája, Brüsszel viszont az egységesítést, uniformizálást képviseli – mondja Roger Köppel. A Mathias Corvinus Collegium meghívására hazánkba látogató svájci politikus-újságíró hibának tartja a szankciókat és a fegyverszállítást, s úgy látja, jóval több hasonlóság van a svájciak és a magyarok között, mint gondolnánk.
Folytatódik a liberalizmus és a nacionalizmus politikai násza nyelvrokonainknál: a március 5-én tartandó választáson minden bizonnyal Kaja Kallas kormányfő pártja nyer majd, s Észtország továbbra is héja marad az ukrajnai konfliktusban.
Makronóm
Nem a bérnövekedés, hanem a profitemelés húzza felfelé az inflációt – hívja fel a figyelmet egyre több nemzetközi elemző. Az extraprofit jelensége pedig cselekvőképes, pragmatikus, patrióta gazdaságpolitikáért kiált.
Meta
Zsindely Ferenc a német megszállásig volt Horthy minisztere – most jelent meg naplója a világháborús évekről.
Könyvek a jövőről
Egy mai egyetemista átlagosan 19 másodpercig tud koncentrálni, a munkavállalók legfeljebb 3 percig maradnak egy feladatnál. A figyelemzavar a 21. század legfontosabb pszichológiai problémája, és alapvetően befolyásolja a Homo sapiens képességét az előtte álló kihívások megoldására.
Jegyzet
Sport
Az Európa-liga nyolcaddöntőjében a német Bayer Leverkusennel találkozik a Ferencváros. Vajon mennyi esélye lehet?
Élet
Gyilkossági nyomozóból lett rádiós újságíró, haditudósítóként a terepmunkában hisz, civilként pedig az önkéntesség a szívügye. Marosi Antal az utóbbi hetekben megjárta Belső-Ukrajnát és Törökország földrengés sújtotta vidékét.
A hetedik művészet varázsa: epikus, több mint háromórás filmmel tiszteleg a Whiplash és a Kaliforniai álom még mindig meghökkentően fiatal rendezője a klasszikus mozi előtt. Damien Chazelle Babylonja a némafilm alkonya és a hangosfilm hajnala körüli évekbe repíti a nézőt.
Utolsó Figyelmeztetés
Egyharmad évszázad telt el a rendszerváltás óta, de a hálózat újra meg újra erőre kap. Mi pedig újra és újra ellenállunk.