Első karakter
Közélet
Hogyan igyekszik az orosz partnereket a béke irányába mozdítani? Milyen a kapcsolata lengyel, német és ukrán kollégájával? Mi kerül több millió forintba egy repülőúton? Interjú a külgazdasági és külügyminiszterrel.
Hogyan viszonyuljon Magyarország az orosz–ukrán háborúhoz, milyen szerepet kell betöltenie a konfliktusban? E tekintetben jelentősen eltér a kormány és az ellenzék narratívája. Elemzőket kérdeztünk!
Országos ismertsége és politikai véleménynyilvánításai miatt az egyházi berkeken kívül is nagy port kavart Hodász András kilépésének híre. A távozó pap ősszel még csendes évre vonult volna, mostanra azonban a végleges kilépés mellett döntött. Körüljártuk az egykori sztárpap történetét, és igyekeztünk a dolgok mögé is nézni.
Külhon
Úzvölgye az utóbbi években éppúgy az Erdély szimbolikus tereiért vívott román–magyar csatározások helyszínévé vált, ahogy Kolozsvár a Funar-korszakban vagy Marosvásárhely napjainkban.
Külföld
Most egy éve tart az ukrajnai háború: az 1945 óta nem látott méretű, nyílt konfliktusban a halottak és sebesültek száma sok százezer, városok tucatjait rombolta földig az orosz hadsereg – de minden, amit az eltelt tizenkét hónapban a képernyőkön láttunk, csak a felszín. Ez az orosz-ukrán háború történelmi és geopolitikai háttere – Demkó Attila elemzésében!
Az egy éve meginduló ukrajnai orosz támadás túlzás nélkül felforgatta a világunkat. Most összefoglaljuk a háború közvetlen katonai, hadviselési történéseit és tanulságait! Somkuti Bálint írása.
Oroszország a történelmi céljait tekintve ezt a háborút már a megindításának pillanatában elvesztette. Ellenséges nemzetté bombázta az addig visszacsalogatni kívánt Ukrajnát.
Makronóm
A globalizáció lelassul, a világkereskedelem pedig átalakul az elkövetkező időszakban. A világjárvány és az ukrajnai háború újrarajzolta a kereskedelmi mintákat: a Nyugat egyre kevésbé támaszkodik Kínára, a délkelet-ázsiai térség mellett Közép-Európa is a folyamatok nyertese lehet.
Meta
A Napóleon katonáival megütköző Báró Mecséry Dániel a huszárság történetének legendás alakja, a legkeményebb koponyájú magyarként ismert. Egy róla készült pompás portrét vásárolt a Magyar Nemzeti Múzeum egy bécsi árverésen.
Könyvek a jövőről
A nemzetközi konszenzus szerint a Föld legfőbb problémája a túlnépesedés. Egy bombasztikus új könyv szerint azonban nem kevesebb, hanem több gyermek születésére van szükség az innovációs teljesítmény növeléséhez, az előttünk álló kihívások leküzdéséhez.
Tudomány
Olyan pusztító földrengések után, mint amilyen február elején rázta meg Törökország és Szíria határvidékét, vissza-visszatérő módon felmerül a kérdés: vajon lehetett-e sejteni, hogy emberéletek tízezreit követelő földmozgás közeledik?
Jegyzet
A böjt a mértékletesség erényének egyik cselekedete.
Sport
A sportújságírás messze túlmutat a statisztikák bebiflázásán, és helye lehet a világ szociális és politikai folyamatainak jobbító előremozdításában – ezt üzenik a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) által alapított Sportmédiadíj idei pályaművei. Helyszíni beszámoló a szervezet spanyolországi végrehajtó bizottsági üléséről.
Élet
Nem szereti a skatulyákat, és nem is lehet igazán beskatulyázni, annyiféle szerepben láthattuk már színpadon és filmben egyaránt. Most éppen a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház új bemutatójában, A miniszter félrelépben mutatja meg egy még újabb oldalát. Adorjáni Bálinttal ennek apropóján beszélgettünk nyitottságról, hitről, bocsánatkérésről és megbocsátásról.
Cate Blanchett játéka intenzíven élvezhető – a Tár filmben megformált karmesteri karaktere utalás a régi értelemben vett, süllyedőben lévő „magas műveltségre”, akinek lassan összeomlik a világa.
Utolsó Figyelmeztetés
A mi szektorunkban mindenki kultúrlény, viselkedik. De mi történik mindeközben a másik szektorban?