Első karakter
Közélet
Hamarosan indul a parlamenti szezon, az ellenzék gőzerővel értékel. Megnéztük, miről szóltak a politikusi beszédek, és mire lehet következtetni mindebből a pártok jövőjére nézve.
A 2022-es esztendő a rekordok éve lett, nincs olyan szegmensünk, ahol ne teljesítettük volna túl a terveinket – mondja Mager Andrea. A Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatójával tervekről, a szerencsejátékok népszerűségéről és a társaság társadalmi felelősségvállalásáról beszélgettünk.
Hogyan látják az EU jövőjét? Nyugvó- pontra kerülhet-e az Erasmus-ügy? Mi Magyarország szerepe az orosz– ukrán konfliktusban? Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP választmányi elnöke vitázott.
Külhon
A magyar és a szlovák cigányság közt csaknem akkora a különbség, mint az úgymond többségi magyar és szlovák között. A magyar ajkú cigányokat összeköti a közös nyelv, a kultúra és számos közös érdek is. Felvidéki magyar cigány képviselővel beszélgettünk közössége helyzetéről.
Külföld
Történelmi léptékű lottóötöst jelentett Norvégiának a fél évszázada feltárt olaj- és földgázkincs, új alapokra helyezte az ország kilátásait. Az ukrajnai háború még följebb értékelte Norvégiát mind az energia-, mind a geopolitikában – de észak kincsei még új feszültségeket hozhatnak a térségbe.
Két évvel a Fidesz távozása után az Európai Néppárt életjeleket mutat: a pártcsalád nekimegy a migrációnak, és magával húzza az Európai Uniót. Kohán Mátyás írása.
Az Oroszországgal való békeszerződés hiányában Japán valójában máig nem zárta le a második világháborút – most pedig nagyon is érzi az újabb globális konfliktus fenyegető előjeleit. A szigetország a mai nagyhatalmi fegyverkezés és az ukrajnai háború árnyékában igyekszik kezébe venni a sorsát. Riportunk Japánból.
Makronóm
Döcögve, de beindul idén a Globális kapu nevű uniós infrastruktúra-befektetési gigaprojekt, amely a fejlődő országoknak jelentheti az Új selyemút program alternatíváját. A lépés azonban elkésett, az EU-nak ma már közel húszéves és 2000 milliárd dolláros lemaradása van Kínával szemben.
Meta
A modern Kína legfőbb ellentmondása, hogy egy parasztok nevében vívott forradalomból végül olyan országstratégia született, amely a nagyvárosokat fejleszti a vidék felzárkóztatásával szemben. Kilencszázmillió embert egyszerűen „kifelejtettek” a gazdasági csodából – ha nem változtatnak, ebből még nagy baj lehet.
Jegyzet
Hogyan lehet összesimogatni két idegen ember életét? És mégis lehetséges.
Sport
Az év elején új elnököt választott a Magyar Ökölvívó Szakszövetség. Kurtucz Csaba és csapata előtt nagy feladat tornyosul: a történelmileg egyik legsikeresebb olimpiai sportágunkat kellene életre kelteniük tetszhalott állapotából.
Élet
2022-ben ünnepelte ötvenedik születésnapját a táncházmozgalom. Zenésze és táncosa talán van elég, de krónikása alig.
A világhírű magyar származású haditudósító fotográfus, Robert Capa születésének száztizedik évében felvételeiből rendhagyó helyszínen, a Vérteskozma határában álló második világháborús emlékműnél, a magyar huszárság utolsó csatájának színhelyén nyílt szabadtéri kiállítás.
Református lelkész édesapja „államellenes tevékenysége” miatt kétévesen, családostul deportálta a román hatalom a Duna-deltába, egy munkatáborba. Visky András Kitelepítés című könyve tavaly ősszel jelent meg, és alaposan felkavarta a kortárs magyar irodalom állóvizét. A Kitelepítésben a család kálváriáját írta meg megragadóan erős, költői nyelven.
Utolsó Figyelmeztetés
Hetven-nyolcvan évente az éppen akkor élő nemzedékekre a többiekénél ijesztőbb és kiszámíthatatlanabb élet vár.