Első karakter
Közélet
A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború okozta gazdasági nehézségeket is túlélni látszik a hazai turizmus, sőt 2023-ban az ágazat akár a rekordnak számító 2019-es számokat is felülmúlhatja.
Európa legtöbb államában a lakosság egy jelentős hányada vagy akár a többsége is ellenzi a fegyverszállítást Ukrajnába, tartva a konfliktus további eszkalálódásától.
Gazdasági pozícióinkat erősítheti a minél több irányú konnektivitás, ám nem old meg mindent - állítja Németh Zsolt. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke vitaindító írásában a magyar külpolitikai stratégiaalkotás főbb pontjait járja körül.
Milyen körülmények között élnek a nagycsaládosok? Hogyan alakult a gyermekvállalási kedv az elmúlt években? Interjú a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökével.
A hangadó balos értelmiség évtizedek óta azt bizonygatja, hogy a magyar ember alkoholista, toplúzer, suttyó, proli – mondja a producer, üzletember. Interjú!
Külhon
Brutálisan felgyorsult Szerbia népességfogyása, de sajnos a magyarság apad a legnagyobb mértékben, lélekszáma kétszázezer alá süllyedt. A folyamatok immár öngerjesztők.
Külföld
Németország számos területen elvesztette azt a vezető szerepét, amit sokan neki tulajdonítottak éveken át. Bauer Bence, az MCC Magyar-Német Intézet igazgatójának írása.
Ukrajna helyreállásának legfontosabb feltétele a tartós béke. Bendarzsevszkij Anton írása.
Kísérletbe kezdtünk: a ChatGPT nevű, a nyilvánosságba az utóbbi hónapokban beszabaduló, mesterséges értelmen alapuló csetrobotot faggattuk az ukrajnai háborúról, annak aspektusairól. Írásunkhoz a szintén mesterségesértelem-alapú Midjourney által kreált illusztrációkat használunk.
Makronóm
Az orosz–ukrán háború hosszú időre válságüzemmódba kapcsolta Európa olcsó orosz energiahordozókra építő gazdasági modelljét: új rendszer kell az ipar energiaszükségletének kielégítésére és az energiatakarékosság szigorítására. Japán követendő példa lehet a megújuláshoz.
Meta
Könyvek a jövőről
A totális globalizáció csupán mítosz. A világgazdaság legfontosabb trendje valójában a regionalizáció. Csak minden ötödik ország és minden negyvenedik multi épít valóban globális ellátási láncot. A többiek a szomszédságukra összpontosítanak – és ők teszik jól.
Tudomány
Most 125 éve született Szilárd Leó, aki kitörölhetetlen nyomot hagyott a tudománytörténetben. Kulcsszerepe volt a nukleáris láncreakció lehetőségének felismerésében, így az atombomba létrejöttében.
Jegyzet
A minap nagy pelyhekben hullt a hó, mintegy megtiszteltetésként.
Sport
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szakítva eddigi retorikájával hajlik arra, hogy az orosz és fehérorosz sportolók semleges színekben részt vehessenek a párizsi ötkarikás játékokon. A bejelentést követően a hidegháborús éveket idéző bojkottot helyezett kilátásba Ukrajna, Lengyelország és mások. Schmitt Pált, a NOB tiszteletbeli tagját kérdeztük, ezek után milyen olimpiára számíthatunk.
Élet
Oravecz Imre azt a régi rendet keresi és vágyja, miközben tudja, hogy ebben a világban már hiába kutat utána. Győrffy Ákos írása.
Hollywood nélkül Amerika ma nem lenne az, ami. Magyarok nélkül pedig talán egyáltalán nem létezne Hollywood és az Oscar. Zukor, Fox, Rózsa, Pressburger – vajon mennyit tudunk róluk? Az Egyesült Államokban sikereket elérő magyar filmesek – akik minden idők egyik leghatásosabb kulturális innovációját hozták létre – miért nincsenek méltón bemutatva a magyar filmtörténetben, köz- és felsőoktatásban?
Utolsó Figyelmeztetés
Ennyit tudna az önmagát az Isten helyébe emelő világi világ? Lőni egymást?