Első karakter
Közélet
Amilyen gyorsan jött, olyan hamar el is tűnhet az infláció – állítja Nagy Márton. Kitartunk-e a forint mellett? Meddig maradnak az ársapkák? Interjú a gazdaságfejlesztési miniszterrel Európa és hazánk kilátásairól, a Vodafone-ügyről és arról, hogy miért nem repül Ryanairrel.
Egyértelmű trendforduló következett be 2022 második felében a hazai ingatlanpiacon. Az előző években a vevők sokszor egymásra licitálva igyekeztek megszerezni a vágyott lakást, mostanra viszont fordult a kocka, és immár az eladók versengenek a vásárlókért.
Hét éve a TV2 hírigazgatója, regnálása alatt a Tények piacvezetővé lépett elő. Vallja: csatazaj nélkül nem lehet háborúkat nyerni. Szalai Vivient a versenyről, a televíziózás jövőjéről és a magánéletéről kérdeztük.
Külhon
Nem volt elég a turulszobor lefűrészelése a munkácsi várban: magyar zászlókat és feliratokat szedettek le, illetve magyar intézményvezetőket rúgtak ki a kistérségben. A háttérben feltűnik a hungarofóbiáját frissen felfedező Baloha-féle oligarchaklán is.
Külföld
Stabil hatalom a határokon belül, egy pária ország öröksége a gazdaságban, robbanásközeli konfliktusok a határok mentén: Aleksandar Vučić Szerbiájának a Balkán örök puskaporos hordója tetején kell táncolnia, a régióban is egymásnak feszülő nagyhatalmak között.
Turbulens időket él nyugati szomszédunk a Kurz-korszak lezárultával, a vasárnapi alsó-ausztriai választás előtt: a néppárt a népszerűtlen Karl Nehammer kancellárral próbál túlélni, miután megelőzték a radikálisok, sőt még a mélyből visszakapaszkodó szocialisták is.
Közel hasonló technológiai szint esetén a csatamezőn nem az számít, hogy kinek van valamivel modernebb fegyvere.
Makronóm
Vezető közgazdászok és elemzők vitatkoznak azon, hogy lesz-e gazdasági világválság idén. Legtöbbjük szerint Európa nem ússza meg a recessziót, az USA gazdasága stagnálni fog, Kínáé pedig egyre lassabban növekszik. A globális gazdasági visszaesést azonban még korai lenne megjósolni.
Meta
Az emberi agy tudat alatt, intuitív módon végez összetett számításokat – éppen úgy, ahogyan egy futballista számológép nélkül meghatározza a feléje tartó labda röppályáját. Látszólag észszerűtlen döntéseink is megmagyarázhatók a matematika törvényeivel – állítják a viselkedési közgazdaságtan szakértői.
Tudomány
Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának beszéde az intézmény új Petőfi-kiállításának megnyitóján.
Jegyzet
Sport
A hétvégén kezdődik az NB I. tavaszi idénye, gyors leltárunkban kis esélylatolgatást tartunk. Annyit kockázat nélkül kijelenthetünk: a Ferencváros sorozatban ötödik bajnoki címét is simán begyűjti, ám nyitott kérdés, ki esik ki.
Élet
Mátyás korvinakönyvtára, Széchényi Ferenc Bibliotheca Hungarica gyűjteménye és ezek örököse, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) egy szellemi erőteret alkot mint a nemzeti identitás, kultúra letéteményese és továbbörökítője. A nemzeti könyvtár főigazgatójával, Rózsa Dáviddal beszélgettünk a bibliotéka alapfeladatairól, a 21. századi kihívásokról és a világ korvinaőrzőinek ajtaján való kopogtatásról.
Egy film az emberi viszonyok, vonzalmak és konfliktusok kegyetlen szépségéről: a legjobb vígjáték, forgatókönyv és vígjátéki színész díját hozta el A sziget szellemei a Golden Globe-gálán. Már a hazai mozikban is látható Martin McDonagh életművének ékköve!
Utolsó Figyelmeztetés
Ha a nyugati világ úgy dönt, hogy Marxot és Lenint követi, lelke rajta. Csak minket hagyjon a saját utunkon menni.