Első karakter
Közélet
A Nyugat hibázott, hogy az 1990-es években nem tudta bevonni Oroszországot az európai biztonsági struktúrába – véli a történészprofesszor. Interjú.
A rendszerváltozás óta eltelt évtizedek legnagyobb vállalati felvásárlását hajtotta végre az állam és a 4iG párosa a Vodafone Magyarország megvételével. Íme a részletek!
Bár az Erasmus ösztöndíj továbbra is elérhető lesz minden magyar fiatalnak, úgy tűnik, Brüsszel újabb feltételekhez kötné az uniós források kifizetését.
Tamás Gáspár Miklós (1948–2023)
Domináns DK, útkeresésben lévő Momentum, a tönk szélére kerülő Jobbik és MSZP, a tortából saját szeleteket követelő új pártok – körképünk a parlamenti ülésszak előtt.
Magyar szerzők sora – köztük a Mandiner több munkatársa – írt esszéket A megőrzés parancsa című kötetbe, a konzervatív gondolkodás meghatározó köteteiről, saját könyves élményeikről.
Külhon
Hiába élnek jó ezer kilométerre a fronttól, nagyon is érzik a háborút Kárpátalján: a városokban jó, ha néhány órára van áram, a férfiak bujkálnak a sorozás elől, egymást érik a katonatemetések, és folyamatos a médiában a magyarellenes hergelés. Veczán Zoltán írása.
Külföld
Az amerikai jobboldalnak ideje összeszednie magát, ilyen belső megosztottsággal nem lehet nekimenni a 2024-es elnökválasztásnak. Szilvay Gergely írása.
2023 első napján egyszerre lett a schengeni és az eurózóna tagja Horvátország. Szomszédunk itthon sokak szemében az új mintaország – maguk a horvátok viszont többet kételkednek a helyzetüket illetően.
Románia rohamosan fogy, de küzdené magát fölfelé; pillanatnyi stabilitás van a belpolitikájában, de Magyarországnál is közelebb van az életveszélyes ukrajnai háború bugyraihoz. Körképünk!
Az új világ rombolná a régit: Harry herceg és Meghan Markle a progresszív, woke nemzedék minden sértett dühével háborúzik a királyi család ellen az egész világ szeme láttára.
Makronóm
Az arany unciánkénti ára január elején 1900 dolláros csúcsra emelkedett, és az év folyamán a 2300, sőt egyes becslések szerint a 3000 dollárt is elérheti. Kérdés, mi lesz a fiat valutákkal, amelyeknek értéke a kibocsátótól, nem pedig egy árutól vagy árucikktől függ.
Meta
Könyvek a jövőről
Az emberek rendkívüli jelentőséget tulajdonítanak a rítusaiknak, ám kevesen tudják megmagyarázni, miért annyira fontosak. Egy görög antropológus most tudományos eszközökkel bizonyítja, hogy a látszólag értelmetlen szertartások konkrét előnyökkel járnak a Homo sapiens közösségei számára.
Tudomány
A legfiatalabb nemzedéknél idősebbek emlékeznek a régi nagy, havas-fagyos telekre, amelyek mintha teljesen eltűntek volna a Kárpát-medencéből. Mi a helyzet a mostani évek teleivel? Szakértők vizsgálták klímánk változásait.
Jegyzet
El kell kerülni a behódolást, vállalnunk kell büszkén, jól hallhatóan a hitünket.
Sport
A legendás kajakedző, Fábiánné Rozsnyói Katalin kapta idén a Magyar Sportújságírók Szövetsége rangos elismerését, az Év Sportolója-gálán átadott életműdíjat. Exkluzív interjúnkban a kajak mellett szó esik a kihagyhatatlan házi kedvencekről és a felejthetetlen férjről, Fábián Öcsiről is.
Élet
Fehér György 1990-re elkészült ikonikus filmjét, a Szürkületet tavaly restaurálták, februárban pedig Haumann Péterre emlékezve a világ egyik legjelentősebb filmfesztiválján, a Berlinalén a klasszikusok szekciójában vetítik.
„Kompromisszummentes zene volt, akkoriban undergroundnak mondták, nagyon megfogtuk vele a fiatalokat” – összegezte lapunknak a Mini sikerének titkát a banda frontembere. Török Ádámmal 75. születésnapján budai törzshelyén a nagy generáció nagy sztorijairól beszélgettünk: Radics Béláról, a Kexről, a Syriusról, letűnt korok ma is felvillanyozó zenéiről, a „badacsonyi Woodstockról”, és arról is, miért kellett négy évtizedet várnia, hogy Bartókot játszhasson.
Utolsó Figyelmeztetés
Még mindig másfél milliós tömbként gondolok magunkra, nyilvánvalóan azért, hogy megnyugtassam a lelkiismeretemet, maradtak elegen.