Első karakter
Közélet
A ma Magyarországának nem az a baja, hogy túl sokat tud magáról. Hanem az, hogy túl keveset. Közéleti vitáink nem tényeken, hanem ideológiai alapokon nyugszanak.
Aki az igazság diadalát, a kereszténység „győzelmét”, az evangélium „uralmát” történelmi síkon várja, az kiábrándul belőle. Kozma Imre atya írása a Mandinernek
Nem szeretnék olyan korban megöregedni, amikor ezer évig igaznak tartott tapasztalati tényeket kérdőjeleznek meg – mondja Kovács Ákos dalszerző. Karácsonyi beszélgetés a Kossuth-díjas előadóművésszel a háború sújtotta évről, profetikus sorokról és az evangélium megérintő erejéről.
Régóta hagyománypártoló figura vagyok, nem véletlen, hogy az utóbbi években régi szakácskönyveket bújtam – mondja Széll Tamás. Mit éreznek meg a válságból? Mit gondol a magyarok étkezéshez való viszonyáról? Mi kerül a karácsonyi asztalra? Interjú az immár két Michelin-csillagos Stand étterem séfjével az ünnep apropóján.
Az államnak ésszel és szívvel kell újragondolnia beruházási portfólióját. 
A 2021–2027-es ciklusra vonatkozó uniós pénzek hiánytalanul megérkezhetnek. Az ezt torpedózó jogállamisági mechanizmus megszüntetése, ahogy az elindítása is, tisztán politikai döntés, mely becslések szerint jövő tavaszra várható.
Már kézzelfoghatók a háromszáz legszegényebb település felzárkózását segítő program eredményei, de a szomszédos háború gazdasági következményei megnehezítik a mentoráltak karácsonyát. Hernád völgyi szocioriportunk.
„Minden ország, a mely magával meghasonlik, elpusztul; és egy város vagy háznép sem állhat meg, a mely meghasonlik magával” (Mt 12,25).
Fókusz
Idén mintha besűrűsödött volna a történelem: háború, energiakrízis, gazdasági válság és óriási nemzetközi feszültség sújtotta a világot, közben újabb kétharmadot szerzett a Fidesz–KDNP, hivatalba lépett hazánk első női államfője, a magyar labdarúgó-válogatott pedig világraszóló teljesítményt nyújtott.
Külhon
A kicsiknek még próbálnak szép világot teremteni, amennyire tőlük telik – sokszor áram nélkül, a háború árnyékában készültek a karácsonyra a ráti Szent Mihály Gyermekotthon lakói. Bíró Máriával, a gyermekotthon alapítójával beszélgettünk az idei advent rendkívüli megpróbáltatásairól.
Dél-Indiában született, tudományos pályára készült hazájában és Amerikában, de végül Isten hívására a ferencesek közé állt, ők pedig felvidéki magyar hívők közé küldték. A Komárom melletti Csicsón élő József atya mesél fordulatokban bővelkedő életéről – magyarul.
Külföld
Értelmetlen, tragikus háború Kelet-Európában, energiaválság az öreg kontinens egészén, utat vesztett Oroszország, lassuló Kína, bástyáit építő Amerika és többszörös krízissel küszködő harmadik világ: idén sem lett szebb jövője az emberiségnek.
„Az oroszok nem kaphatják meg, amit követelnek” – vallja John O’Sullivan, a budapesti Danube Institute elnöke. Margaret Thatcher egykori tanácsadója szerint Ukrajna semlegességének garantálásával elkerülhető lett volna a vérontás, most viszont már a tűzszünetre kell törekedni. Év végi beszélgetés zaklatott brit belpolitikáról, csorbuló szabadságjogokról és Nietzsche sötét szobájáról.
Európától rövid hajóútra fekszik Tanger, Afrika északi kapuja. Útirajz a marokkói kikötővárosról, pillanatairól és karaktereiről.
Egyszerre lehet megszeretni és meggyűlölni: Mumbai, a feltörekvő India tizenhárommillió fős metropolisza igazi kultúrsokk az európai utazónak – az élmények viszont egy életre belé tudnak égni.
Makronóm
Sorban hozza haza a világbajnoki arany- és ezüstérmeket a Kárásztelek Pezsgőpincészet. Hogyan lehet néhány év alatt arra a szintre eljutni, ahova mások évszázados szakértelem révén kerülnek? Utánajártunk, mi a siker titka.
Bod Péter Ákos egykori ipari miniszter és jegybankelnök, egyetemi tanár, az MTA doktora és György László kormánybiztos ütköztette álláspontját hazánk geopolitikai és gazdasági kihívásairól, s értékelte a kormány erőfeszítéseit.
Meta
Könyvek a jövőről
Vezető tudósok szerint a természetben – így az evolúcióban is – tetten érhető szépséget, a szimmetriát, a harmóniát és az arányosságot a világegyetem mély logikája okozza. A szépség és az igazság rokonok. Az univerzum műalkotás, amit megalkottak.
Feminens
Mint magyar grófkisasszony élte meg a második világháború előtti utolsó idilli éveket, majd hosszú, kalandos, világjáró időszak következett, végül hazatért élni, alkotni és segíteni a szülőföldjére. Jeanne-Marie Wenckheim Dickensszel beszélgettünk.
Sport
Futballbravúrok, Szilágyi Áron sporttörténelmi vb-elsősége, Milák Kristóf fantasztikus világcsúcsa – idén sem panaszkodhatunk sportolóink szereplésére. Bemutatjuk a 2022-es év legnagyobb diadalait és pillanatait.
Három olimpiai arany, harmincegy világ- és huszonkilenc Európa-bajnoki cím, három hölgy, egy férfi és hét megfeszített tempóban végigdolgozott hónap az államtitkári székben. Nem, még csak véletlenül sem egy új felállású kajak négyesről van szó, csupán arról, hogy otthonában fogadott minket a sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám és felesége, Kovács Katalin két ifjú lányukkal.
Élet
Ha még nincs ötlete, mit olvasson az ünnepek alatt, segítünk.
Nagy kincs, hogy együtt tudunk lenni egy ilyen esztendő után – mondja Szűcs Nelli. Ünnepi beszélgetés a Nemzeti Színház színművészével lezárt határokról, a már sokadszor túlélőmódra kapcsoló kárpátaljai magyarságról és a mindig mindenek felett álló reményről.
A kultúra elsősorban ellenállást jelent, szellemi és lelki ellenállást, minőséget és méltóságot. És az munkából lesz, mellébeszélésből és parasztvakításból nem.
Több száz család rebeghet hálaimát, hogy az utánozhatatlan fordulatszámon pörgő Prodán Zsolt – bár építésznek készült – szívsebész lett. A diónyi csecsemőszíveket műtő orvossal az operációk karakterformáló erejéről, háláról, halálról és a kórházi folyosón megrendezett szalagavatóról beszélgettünk. Azt is elárulta, miért vállal karácsonykor ügyeletet. Portré.
Utolsó Figyelmeztetés