Első karakter
Közélet
A nemzetközi tér liberális idealizmusa roncsolja az egyes országok belső demokratikus szerkezetét is – és rávilágít arra, hogy a progresszió saját, univerzálisnak tételezett „értékei” mindig is csak hatalmi ambíciókat szolgáltak.
Az élelmiszerár-robbanást immár kilenc termékkörben igyekszik hatósági árakkal kompenzálni a kormány. Közben felvásárlási láz és áruhiány is jelentkezik. Körképünk.
Nincs kétségem afelől, hogy a háború fő támogatói, a valódi keményvonalasok ma a liberális demokrata táborban vannak – mondja az amerikai politológusprofesszor. Interjú.
„Meg akarjuk ismerni a közpénzekkel való gazdálkodás mélységeit, a hatékonyságot is górcső alá fogjuk venni” – erről is beszélt lapunknak a Számvevőszék vezetője. Interjúnk!
Külföld
Orbán Viktor tulajdonképpen azt teszi, ami európai szinten már feledésbe merült: a saját országa és a saját lakossága érdekében cselekszik – mondja Harald Vilimsky. Az osztrák EP-képviselő maga is ezt a felfogást tartja észszerűnek, és minden európai vezetőtől ezt várja.
Herszon feladása az oroszok sokadik látványos veresége az ukrajnai háborúban – és bár katonailag értelmetlen lett volna megtartani, a kivonulás sötét árnyékot vetett Oroszország hitelességére.
Blamázs – ezzel a szóval lehet a legtömörebben kifejezni a jobboldal szereplését az amerikai félidős választáson, már ha nem akarunk erősebb, de közönségesebb kifejezést használni.
A fociünnepet diplomáciai és kulturális törésvonalak árnyékolhatják be, mivel Katar az lmbtq-jogok és egyéb kérdések területén a szöges ellentétét mutatja fel a nyugati elvárásoknak.
Makronóm
A klímacélok szabályai, a zöldpolitika és a tagállami törvények akadályozzák az uniót abban, hogy ritkaföldfémeket bányásszon. Kína közben nevetve uralja az elektromos átállás alapanyagainak piacát. Bemocskoljuk a kezünket egy újabb függőség elkerüléséért, vagy finnyásan félrenézünk, ahogyan szoktunk?
Meta
Háromféle ember foglalkozik megszállottan a jövővel. A technooptimisták, akik szerint úgyis kitalálunk valamit. A kultúrpesszimisták, akik szerint nincs remény a civilizáció megmentésére. Végül a korai alkalmazkodók, akik mindennap tesznek valamit, hogy felkészüljenek a történelem új korszakára. Ők csinálják jól – állítja James Kunstler.
Tudomány
A férfi- és a női agy működése nem egyforma. Nem közhelyes szólamokról vagy viccelődésekről van szó: tudományos vizsgálatok tárgya a különbségek feltárása – nemzetközi és hazai laboratóriumokban és kutatóintézetekben egyaránt.
Jegyzet
Van honnan emelni a zeneelméleti tudás nívóját. És a bajok nem most kezdődtek.
Sport
Az ötszörös világbajnok Brazília jó szerepléséhez ezúttal sem férhet kétség, de sok más országra is érdemes lesz figyelni. Horvátország a 2018-as torna meglepetéscsapata volt, kérdés, hogy az aranygeneráció tagjai négy év múltán mire lesznek képesek. Körképünk az erőviszonyokról.
Élet
Thomas Mann életműve a második világháborúval végképp megsemmisült „régi” Európa szellemi és lelki berendezkedésének agóniájáról szól, ennek jegyében áll. A felbomlás, a káosz bűvöletében.
A válság után a művészet és a tudomány évtizedének kell eljönnie Magyarországon – vallja Keller András. Beethoven a hite, Bartók a hazaszeretete, örök idealistaként hisz a zenében, magukban és abban, hogy a magyar szellem erejével bármilyen fal áttörhető – interjúnk a Concerto Budapest vezetőjével!
Utolsó Figyelmeztetés
Várjuk a világbajnokságot – és ez már így lesz, ameddig csak élünk.