Első karakter
Közélet
Novák Katalin kihasználja teljes elnöki mozgásterét, szerepfelfogása egyszerre aktív és szimbolikus. Első női államfőként feminizmus nélkül, pragmatikusan áll ki a nők jogaiért.
Pontot tett az elszigetelődésvita végére: félévente több mint húsz külföldi látogatással nehéz lesz elszigetelődnünk. Megnéztük, mit tett köztársasági elnök beiktatása óta.
A 2011-es alapításakor a politikai megsemmisülés szélén táncoló vezérrel és minimális támogatottsággal bíró Demokratikus Koalíció bő egy évtized alatt vetélytársait megelőzve az ellenzék vezető erejévé vált. Hogyan érte ezt el Gyurcsány Ferenc és csapata? Összefoglalónk.
Lehetőség-e az ellenzék számára az önkormányzatok nehéz helyzete a kormánnyal szembeni fellépésre? Székesfehérvár fideszes, valamint Szombathely MSZP-s polgármesterét ültettük egy asztalhoz.
Külhon
Jó eredményeket ért el a Szövetség nevű közös formáció a szlovákiai helyhatósági választáson. Ez erős üzenet a szlovák pártoknak is, ám korántsem borítékolható, hogy ismét lesz magyar párt a parlamentben.
Külföld
Alapjaiban változott meg Európa helyzete a februárban indult ukrajnai háború óta – a NATO-nak is reagálnia kellett a változásokra.
Dél felől is közel van hozzánk egy konfliktusokkal terhes világ, nem is gondoljuk, mennyire. Demkó Attila balkáni útirajza!
A migrációs és menekültválság 2015–2016-os csúcspontja után idén ismét magasra csaptak a nemzetközi vándorlás hullámai Európa kapuinál.
Makronóm
A megújuló energia csak elsőre tűnik megváltásnak a kibocsátáscsökkentésért folyó küzdelemben: arányának növelése egy ponton korlátokba ütközik, az atomenergiával is számolni kell – állítja egy neves szerzőket felvonultató friss tanulmány.
Meta
Könyvek a jövőről
A modern ember mozgástere azért korlátozott, mert az igényei korlátlanok. A kapitalizmus „tinédzserlogikára” épül, amiben a határok a végtelenségig tágulnak, és mindig át is kell lépni őket. Ám az állandó kaland nem kaland. Ideje visszatérni az önkorlátozáshoz, aminek példája az ókori Athén – állítja egy görög politikatudós.
Jegyzet
Újra kiadták magyarul az utóbbi száz év egyik leginnovatívabb és legprovokatívabb kapitalizmuskritikáját, egy sűrű, szürreális, tömény, máig érvényes könyvet.
Sport
Csodálatos volt megélni, mit jelent a magyar embereknek a foci – mondja Szalai Ádám, akivel hazáról, családról és a focisikerek közösen megélt, utánozhatatlan öröméről beszélgettünk.
Élet
Minden szerepemhez odatöröm magam, nem keresek kibúvót, nem akarok semmit megúszni – mondja Vecsei H. Miklós. A fiatal színész az utóbbi hónapokban Koltai Lajossal forgatott, erről, a Semmelweis című nagyszabású történelmi filmben játszott alakításáról is mesélt, de szóba került a szétszakadt színházi szakma is. Interjúnk.
Egyetlen tölgy ökoszisztémája is olyan gazdag, hogy arra egy kalandfilmet is fel lehet húzni: A tölgy – Az erdő szíve című természetfilm katartikus élmény a mozikban.
Utolsó Figyelmeztetés
A mai Magyarországon mi, nők lehetünk nők is – és ezen túl nagyon sok minden. Ez így van jól.