Első karakter
Közélet
Csúnyán belerondít a belső óránkba, és már jelentős energiamegtakarítással sem jár a téli és a nyári időszámítás váltogatása. Bár az Európai Unió évekkel ezelőtt döntött arról, hogy el kell törölni a szükségtelen és kellemetlen szabályozást, még mindig tekergetjük a mutatókat.
Karácsony Gergely a balliberális térfél nagy ígérete volt az előző években, egyre jelentősebb szerepet szántak neki társai. Eddigi városvezetői tevékenysége alapján azonban könnyen lehet, hogy még jó néhány évig ígéret marad – hacsak nem kerül a politikai süllyesztőbe.
Miben tud segíteni a kormány az önkormányzatoknak? Számít-e egy város politikai színezete a tárgyalásokon? Milyen rendkívüli intézkedéseket hoztak a polgár­mesterek? Papp László debreceni és Mirkóczki Ádám egri városvezetővel beszélgettünk.
Külhon
Visszacsinálni már nem lehet, együtt kell vele élnünk – de még lenne menthető környezeti érték a felemás módon megvalósult bősi vízerőmű körül. Harminc éve terelték el az Öreg-Duna vizét a csehszlovákok, s a magyar fél sem volt a helyzet magaslatán.
Külföld
Amerikai választók, közéleti szereplők és politikusok tömegei kételkednek abban, hogy a két évvel ezelőtti elnökválasztás mentes volt a csalástól – a véleményük most perdöntő lehet a félidős választáson.
A közös valóság, a hely, ahol ugyanazon dolgokat látjuk kicsit másképp, harc nélkül megadta magát. Szűk kis világok jönnek majd, magas falakkal. Kohán Mátyás írása.
Eljött az igazság órája: kiderül, milyen véleményt mondanak az amerikaiak Joe Biden és a Demokrata Párt kétévnyi kormányzásáról, illetve mennyi támogatást adnak a továbbra is Donald Trump által befolyásolt Republikánus Pártnak. Nemcsak az amerikai, hanem a világpolitika sorsa is múlik a döntésükön.
Makronóm
Ursula von der Leyen örömmel vállalná, de az USA nem nézné jó szemmel, Volodimir Zelenszkijt az állami szintű korrupció teszi alkalmatlanná. A Világbank lomha, az OECD túl elméleti. A sok jelentkező közül a végén csak egy maradhat.
Meta
Könyvek a jövőről
Az egyetemek kétszáz éve a nagyhatalmi versengés eszközei, és döntően hozzájárultak a britek, a franciák, a németek és az amerikaiak sikereihez. A jelek arra utalnak, hogy a Nyugat dominanciája a felsőoktatásban lassan a végéhez ér. Milyenek lesznek a kínai sztáregyetemek?
Tudomány
A múlt század során duplájára növekvő erdeinket nem kell végveszélytől félteni – de van mit vizsgálni az erdőkitermelés módszerein és jövőképes megoldásain.
Jegyzet
Legszemélyesebb meggyőződésünk a legfontosabb közügyünk is.
Sport
Az évek óta tartó hullámvölgy idén tovább mélyült, a Vasas elleni vereség valóságos földindulást hozott: a kiesőzóna környékére sodródott a Videoton. Mik a kilátások?
Élet
Spanyolországon kívül a Szépművészeti Múzeum őrzi a világ legnagyobb El Greco-gyűjteményét. Jelentős külföldi múzeumokból és magánkollekciókból érkezett festményekkel kiegészülve megnyílt a krétai–spanyol festőművész enigmatikus életművét bemutató eddigi legátfogóbb magyarországi kiállítás.
„Az öngyűlöletnek, önmagunk megvetésének, cinikus lenézésének véget kellene már vetni.” Író, költő, balettszerző, vállalkozó, politikus, aki nem válogat a feladatok között: ami épp megtalálja, azért harcol minden erejével. Főigazgatóként most éppen a Magyar Nemzeti Múzeum a szívügye. Nagyinterjúnk L. Simon Lászlóval gyerekkorról, tudatos konzervativizmusról és arról, miért ne mondhatnánk ki közösen, hogy nagyszerű dolog magyarnak lenni.
Sokkoló a Nyugaton a helyzet változatlan netflixes feldolgozása.
Utolsó Figyelmeztetés
Nekünk futball kell. Erre az energiatöbbletre, erre a közösségi élményre, erre a pozitív társadalmi érzelembombára szükségünk van nekünk, magyaroknak. Állítok valamit: 2022 a magyar labdarúgás legsikeresebb esztendeje a hetvenes évek óta.