Első karakter
Közélet
Az „internacionalista segély” ma nem keleti, hanem nyugati elvtársaktól érkezik a magyarországi baloldalhoz, gördülő tanksorszörnyeteg helyett guruló dollárok formájában.
Szükség van a tanári bérreformra, de a rendszernek is változnia kell, amit a felsőoktatási intézményekben kell elkezdeni – mondja az Állatorvostudományi Egyetem rektora. A Professzorok Batthyány Körének leköszönt elnökét a társadalmi krízisről, a pedagógusok helyzetéről és a modellváltás előnyeiről is kérdeztük.
Az energiaválság miatt a rezsicsökkentés hatálya alól kikerülő önkormányzatoknak óriási költségnövekedéssel kell szembesülniük. Hogyan kezeli közösen a helyzetet a kormány és a települések, mi lehet a megoldás hosszú távon? Helyzetképünk.
Merre tart az infláció? Maradhat-e némi növekedés, vagy recesszió következik? Mi lesz a forint árfolyamával? Hogyan bírja a költségvetés a háború és az energiaválság okozta nehézségeket? Ezekről is kérdeztük Lentner Csabát.
Magyarországon a terhességmegszakítások száma folyamatosan csökken, ma már a rendszerváltáskori szint negyedénél is kisebb. Ha viszont az utóbbi hatvanhat évet vizsgáljuk, megdöbbentő számot kapunk.
Külhon
Hazájában sem aratott osztatlan sikert meglátásaival Roman Holec szlovák történész. A Diadal és katasztrófa – Trianon egy szlovák történész szemével című kötet szerzőjével a 27. Budapesti nemzetközi könyvfesztiválon beszélgettünk – és vitatkoztunk. Volt miről.
Külföld
Mao óta példátlan harmadik elnöki ciklus, támogatott központosító politika és világos globális hatalmi célok: Hszi Csin-ping sikerrel abszolválta politikai pályafutásának újabb állomását. Folytatódik a „kínai kommunista császárság” építése?
A Konzervatív Párt egyre nagyobb fordulatfokon pörgeti ki magából a selejtes miniszterelnököket. Leimeiszter Barnabás írása.
„Bármit jelentsenek is az energiaszankciók az Európai Unió számára, Magyarországnak jól felfogott gazdasági érdeke, hogy megpróbálja elkerülni őket” – mondja Christopher Caldwell amerikai író, a Claremont Institute főmunkatársa. Az ukrajnai háború globális összefüggéseiről beszélgettünk vele.
Pedro Sánchez szélsőséges baloldali koalíciója alatt az ország a hanyatlás útjára lépett.
Meta
Értékes olajfestménnyel gazdagodott a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye. Az alkotást Festetics Györgyné Kékesy Jolán ajándékozta nagylelkűen az intézménynek egyéb műtárgyak mellett.
Könyvek a jövőről
A világháló nem forradalmi találmány, valójában már háromszáz évvel ezelőtt megálmodta egy német filozófus-matematikus. Ám az ő koncepciója nem tartalmazta az emberi gondolkodás mint a kiválóság legfőbb eszközének leépítését, amire mai algoritmusaink épülnek. A Facebook helyett a Wikipédia az internet helyes jövőképe.
Tudomány
Milyen műszaki módszerekkel lehet és érdemes beavatkozni, hogy megmentsük az Alföldet a magyar mezőgazdaság és élelmiszer-ellátás alapjait veszélyeztető kiszáradástól?
Jegyzet
Száz éve történt a fasiszta hatalomátvétel Olaszországban.
Sport
A maratonnak a futóvilág szemében kitüntetett szerepe nehezen magyarázható száraz tényekkel. Kell hozzá valami mitikus és valami mágikus. Körképünk eredményekről és maratonistákról.
Élet
„Otthon én nem ilyet szoktam”, mondja egyikük, és bevágja a fél pizzát a kukába. Itáliai kalandok harminckét magyar nyugdíjassal.
Szeretem a temetőket. Rejtélyesek. Regényesek. Különösen az aprófalvakban. Böngészem a neveket, akad, akinek utánaolvasok, elmerülök hirtelen egy általam soha nem ismert ember múltbéli valóságában.
Tavaly több mint negyven év után újraforgatták Korda György Reptér című dalának videóklipjét, mire kitört az őrület. Tizenévesektől a százévesekig azóta is erre mulat mindenki. Nagyinterjúnk gyerekkorról, Fészek Klubról, pókerről, házasságról, boldogságról.
Utolsó Figyelmeztetés
Ha élnének még a szüleim, és kérdezhetnék valamit tőlük, biztosan a gyereknevelésről kérdezném őket. Skrabski Fruzsina írása.