Első karakter
Közélet
Jól kell kormányozni, ragaszkodni kell a konzervatív értékekhez és be kell vonzani a fiatalokat – vallja a Centrista Demokrata Internacionálé elnöke, aki szerint „a nemzetközi baloldalnak szervezett, egységes fellépése van – nekünk is erre van szükségünk”. Interjúnk!
A magyar miniszterelnök berlini látogatásának ténye önmagában siker. Miként segíthet a személyes jelenlét, a nyílt reálpolitikus hang a magyar pozíció jobb megértésében?
A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége egyik alapítóját, a szegedi követelések egyik kiötlőjét 1956 szép napjairól, a megtorlás kemény éveiről és a forradalom maradandó igazáról kérdeztük.
Magyar európai és európai magyar, aki a magyar értékeket igyekszik Európa hasznára fordítani. Interjú az EU-biztossal európai háttérhatalomról, Ukrajna tagjelöltségéről és energiaellátásról.
Külhon
A magyar forradalom és szabadságharc kiváló ürügyet szolgáltatott arra, hogy Bukarest rálépjen az addig viszonylag megkímélt magyar értelmiség és munkásosztály torkára.
Külföld
A CDU történetének alighanem legnagyobb válságában vette át a formáció kormánykerekét Friedrich Merz. Első elnöki éve nem hozott áttörést sem a pártnak, sem annak keresztény-konzervatív szárnyának, sőt.
Ne felejtsük: a háborúkat nem csak fegyverrel vívják. Európa és benne Magyarország, eltérő okokból ugyan, de nincs felkészülve egy modern háborúra. Somkuti Bálint írása.
Meta
Létezik egy termék, amelyből Amerika és Kína is masszív importra szorul, egy kis sziget pedig a globális gyártás 41 százalékát tudhatja magáénak. Ez az legfőbb oka, hogy Ukrajna mellett egyre inkább Tajvan a kelet–nyugati rivalizálás epicentruma.
Egy ünnepelt író születésnapjára.
Minden ötödik magyar ember allergiás a parlagfűre – aminek természetes ellensége, az olajosbogár megjelent hazánkban. Örüljünk neki, sőt telepítsük be, vagy azért nem ilyen egyszerű a történet?
Sport
A Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) Rómában tartotta 84. kongresszusát. Riportunk.
Élet
Irigylésre méltó küldetéstudata volt, pontosan tudta, ki ő, mivé válhat, és mindent fel is áldozott ezért – mondja Antall Józsefről a Vígszínház művésze. Interjú.
Az 1990. októberi taxisblokáddal – benne a Szabad Demokraták Szövetsége és Göncz Árpád köztársasági elnök dicstelen szerepével – veszélybe került a még épp csak megteremtődő demokratikus jogrend. Az akció felszámolásához hozzájárult a lakosság nemzeti kormány melletti kiállása is.
„A taxisblokád egy ilyen elfojtott, feldolgozatlan közös emlék. Ideje szembenéznünk vele.” Az október 20-án mozikba került Blokád játékfilm nemcsak a taxisblokád krónikája, a demokráciáért harcoló Antall József múltjába és magánéletébe is bepillanthatunk. Köbli Norbert forgatókönyvíróval beszélgettünk!
Utolsó Figyelmeztetés
Három nagy nemzeti ünnepünkből kettő is őseink forradalmaira és szabadságharcára emlékezik.