Első karakter
Közélet
A pedagógusok anyagi helyzete jelentősen romlott a 2000-es évek második felében, s bár a 2014-es átfogó bérfejlesztés érdemi előrelépést hozott, mostanra ismét megérett az idő a fizetések felzárkóztatására. A tervek megvannak, már csak a forrásra lesz szükség.
Nekünk, magyaroknak mondják, hogy Putyin-barátok vagyunk, akik a legtöbbet szenvedtünk az oroszoktól? – teszi fel a kérdést Leslie Mandoki Németországban élő zenész. Az egykori disszidenssel az orosz-ukrán háborúról, Gorbacsovhoz fűződő barátságáról és a világot felforgató spekulánsokról beszélgettünk.
A szuverenista kormányok ellen zajlik uszítás – véli Schiffer András. Interjú az LMP-alapítóval az ellenzék amerikai kampánypénzeiről, az orosz–ukrán háborúról és arról, visszatérne-e a politikába.
Mi történik a politikai paletta baloldalán mostanság? Mi jellemzi a választáson súlyos vereséget szenvedő pártok erőviszonyait? Helyzetértékelésünk.
Külhon
Légiriadók és gyanakvó tekintetek között próbálnak megmaradni a Kárpátok karéján túl élő ukrajnai magyarok. Visszasírják a korábbi jó viszonyt ukrán szomszédaikkal.
Külföld
Az egész hidegháborút végigkísértette a nukleáris háború rémképe. Az azóta eltelt évtizedekben aztán elfeledkeztünk róla, de a háborúban ismét fenyegetőznek vagy riogatnak az atommal. Körképünk.
A német és az orosz gazdaság szétválasztása fizikailag is megtörtént. Innen már csak az a kérdés, ki bírja tovább.
Győztek az atomenergia-párti álláspontok, s végül a német kormány is hagyja működni az ország utolsó nukleáris erőműveit. De számíthatunk-e az atomenergia-ipar gyors felfutására?
Makronóm
A legszegényebb földrész számos országa világhatalom lehetne az elektromosjármű-iparhoz nélkülözhetetlen ásványok bőséges lelőhelye okán. Mégsem az. A lítiumra, nikkelre és kobaltra éhező országok ugyanis pont azt teszik, amit a középkor óta mindig: nyersanyagot szállítanak haza, amiből Afrika nem sokat profitál.
Meta
Könyvek a jövőről
A vallás olyan pszichológiai technikák együttese, amelyek kiegészítik a Homo sapiens biológiai képességeit. Nem steril laboratóriumokban, hanem az élet zűrzavaros útvesztőiben alakultak ki, de ma már a tudomány is visszaigazolja a hatékonyságukat – érvel a vallás újrafelfedezése mellett egy újabb ateista tudós.
Tudomány
Nem az országból való minél gyorsabb vízkivezetést, hanem a víz tájainkba való irányítását kell megoldanunk – mielőtt késő lesz. Vízügyi szakértők sürgetik a stratégiaváltást.
Jegyzet
A könyvek és a könyvtárak a jövő reményét jelentik. És ideje van válság idején a jövőbe vetett reménynek.
Sport
Mi vár a magyar válogatottra az utóbbi időszak menetelése után? Hogy látják az esélyeket a korábbi szövetségi kapitányok? Körképünk.
Élet
„Nekünk, 21. századi építészeknek azon kell törnünk a fejünket, hogyan teremthetünk a már meglévő struktúrák közt új, kellemesebb és egészségesebb környezetet.” Los Angelesben született, építészként bejárta a világot, hogy ötvenhatos menekült nagyszülei nyomában Budapesten találjon otthonra. Interjúnk Neville Zoltán építészmérnökkel
Utolsó Figyelmeztetés
A zene: nyelv. Hallása és lejegyzése pedig az emberiség igazi eszperantója.