Első karakter
Közélet
Miért hibáztatja Brüsszelt? Kik nyerészkednek a háborún? Kap-e támogatást a Fidesztől? Interjú az uniós „rezsiterrorról”, begyűrűző válságról és a politikai korrektségről.
Ökölbe szorul a kéz, tenni kell valamit, hiszen szankciós politikája miatt az Európai Unió a vesztébe rohan. A nemzeti egység párbeszéd során jön létre, s annak első lépése az embargókról szóló nemzeti konzultáció.
Tényleg fideszes lett az ATV? Van jövője a televíziózásnak? Dolga-e egy médiumnak kiállni Ukrajna függetlensége mellett? Interjú a csatorna vezérigazgatójával.
Hatalmas összeggel segíthette az ellenzék kampányát egy amerikai nem kormányzati szervezet, amelyet Karácsony Gergely főtanácsadója, Bajnai Gordon korábbi bizalmasa alapított. Az ngo kötődik a Soros-hálózathoz – akárcsak a Partizán csatornáját a választás közeledtével egyre intenzívebben segítő nemzetközi csoportok.
Külhon
Viszonylag kis hírverést kapott, de úgy tűnik, néha az igazságnak is van esélye győzedelmeskedni: Bosits Miklós és ügyvédje, Keszegh Tünde tizenhárom év után precedensértékű pofont adott Strasbourgban a ma is alkalmazott diszkriminatív rendeleteknek.
Külföld
Magyar diplomata vezette az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakát, ahol Novák Katalin köztársasági elnök békekötésre szólította fel a világ vezetőit.
Magyarországon eddig példaértékű módon sikerült ellenállni a külső ideológiai támadásoknak – vallja a Newsweek szerkesztője, az Edmund Burke Foundation tudományos munkatársa. Interjú.
Robbanásig feszült társadalmakat tesznek most ki az energiakrízis vesszőfutásának. Veszprémy László Bernát írása.
Miből háborúzik és mennyi tartaléka van Oroszországnak, illetve Ukrajnának? Ki bírja tovább, és milyen módszerekkel? Az anyagháború titkait mindkét fél hét lakat alatt őrzi – mi szakértők segítségével igyekszünk megjósolni, ki nyerheti a orosz–ukrán konfliktust.
Makronóm
Franciaország évekig a villamosenergia-termelés királya volt, Nyugat-Európa majd minden országába jutott áram az atomerőműveiből. Ez év végén azonban fordul a kocka: az egymást váltó bal- és jobboldali kormányok évtizedek óta elkényelmesedett energiapolitikája oda vezetett, hogy német széntüzelésű erőművekre kell hagyatkoznia az országnak.
Meta
Könyvek a jövőről
A posztmodern társadalom az empátia megszállottja. Pedig a másokkal való felületes együttérzés sem egyéni életünkben, sem a politikában nem jelent garanciát az erkölcsös viselkedésre, sőt rossz döntésekhez vezet – figyelmeztet a Yale professzora.
Tudomány
Az egymással nem szinkronizált módon működő agysejtek egy külső inger, vagyis növekvő aktiváció hatására képesek össze­hangolni ritmikus frekvenciájukat. Magyar kutatók a legjobb tanulási módszerekről, valamint az agy tanulás közbeni aktivitásáról is szereztek új ismereteket!
Jegyzet
A béke talán nem más, mint „a gondolatnyi csend, amíg a kivégzőosztag újratölt”.
Sport
Futballválogatottunk minden várakozást felülmúlva a Nemzetek Ligája A divíziójának halálcsoportjában Olaszország mögött, Németországot és Angliát megelőzve a második helyen végzett. Hogyan jutott el a magyar futball a teljes kilátástalanságtól odáig, hogy ma már szinte egész Európa a Marco Rossi vezette válogatott előtt tiszteleg?
Élet
Szeptember 29-én Magyarországon ünnepelte hetvenedik születésnapját Csupó Gábor. A világhírű animációsfilm-alkotó címzetes egyetemi tanári címet vett át a Momén, és ott mutatták be a róla szóló portrékötetet is. A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című különleges album nemcsak egy kalandos életút őszinte krónikája, de filmtörténeti kuriózum is.
„A magyar népzene a világ bármelyik színpadán megállja a helyét.” Tízévesen már jobban táncolt legényest, mint a mérai fiatalok. Interjúnk Éri Péterrel forradalomról, táncházmozgalomról, Sebőről, Muzsikásról és a legendás Csoóri–Éri alkotópáros eltávolodásáról.
Utolsó Figyelmeztetés
Egyre kevesebb a racionalitás és egyre több a düh minden oldalon. A nagyhatalmak és az egyes emberek között is. Demkó Attila írása.