Első karakter
Közélet
Évente kétezer, kétezer-ötszáz állat kerül be a hírhedt gyepmesteri telepre, egy időben száznál is több állat várja itt a boldogabb jövőt. A dolgozók állhatatos munkájának és a korábbi fővárosi vezetésnek köszönhetően sok változás történt, de még mindig van hová fejlődni.
Most olyan időszakban vagyunk, amely meg kell erősítsen minket – mondja a műsorvezető. Interjú az értelmiségi nyünnyögésről, örök értékekről és arról, hogyan keveredhetünk ki a válságból.
Interjú a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány vezetőjével, a Brain Bar alapítójával a rendezvényről, a modellváltásról és a konzervatív értékek kikezdhetetlenségéről.
Külföld
A V4 megmutatta: annak ellenére, hogy különbözők vagyunk, sok mindent el tud érni a közép-európai régió – vallja a nagykövet. Interjú a háborúról és a lengyel–magyar barátság állapotáról.
Az ukrán területek orosz annexiójával elszállt a háború békés rendezésének lehetősége. Bendarzsevszkij Anton írása a Mandiner hetilapból.
Amíg Moszkva Ukrajnára koncentrál, több helyen robban ki konfliktus a „hátsó udvarában”. A Kaukázustól Kazahsztánon át Kirgizisztánig tépnek fel régi sebeket vagy indulnak el a változások útján.
Magabiztos többséggel nyerték meg az olasz választást Magyarország barátai: Giorgia Meloni vezetésével öt stabil év elé nézhet Itália – hacsak Matteo Salvini egója közbe nem szól.
Kárpátalja erdőit egyszerre sújtja a kijevi központosítás és az elavult törvények, a „sötétzöld” lobbi és a klímaváltozás miatti aszály, a megugró energiaárak hatására megnövekedő kereslet és a háború minden egyéb következménye.
Makronóm
Csomagolásmentes bolt, élelmiszermentő mobilapp, szennyvíziszapból készített bioműtrágya, műanyag-újrahasznosító – csupán néhány példa arra, hogy Magyarországon is dübörög a zöldinnováció, sorban jelennek meg a fenntartható világot építő cégek.
Meta
Könyvek a jövőről
A globális ellátási láncba szerveződő, iparosodott mezőgazdaság az élelmiszerárak elszabadulásához, a termőföld tönkretételéhez, régi és új betegségek elterjedéséhez vezet. A megoldást az agrárökológia jelenti – állítja az indiai sztárgondolkodó.
Tudomány
A zöldfelületek fejlesztésétől az energiahatékonyság növelésén át a csapadék megtartásáig számos lehetőség van városaink fenntarthatóbbá és élhetőbbé tételére. Budapesten is sokfelé foglalkoznak ezzel a szakemberek. Rózsa Zoltánnal és Péter Mihállyal, a kerületi önkormányzat által működtetett Hegyvidéki Zöld Iroda irodavezetőjével és irodavezető-helyettesével beszélgettünk.
Jegyzet
Az átlagos polgári élet kereteit is mindannyiunknak újra kell gondolnunk.
Sport
Szeptember utolsó hétvégéjén visszavonult Roger Federer. Számtalan rekord birtokosa, de nem csupán ettől utánozhatatlan zseni.
Élet
Magyar ökológust ölt meg egy orrszarvú Ruandában – 2017 júniusában a magyar közvélemény e hírből értesült a negyvenhárom éves Gyöngyi Krisztián tragikus haláláról. Most kötet született az Afrikában ma is siratott állatvédőről. Az orrszarvúk hajnala című könyv példát mutat kitartásról, bátorságról, és figyelmeztet rá, hogy igenis a mi kezünkben van az unokáink jövője.
„Létről, halálról, szerelemről, Istenről, szenvedésről” – erről szól az igazi művészet Váli Dezső szerint. Nincs előzetes víziója egy képről, nem „valamit” akar megfesteni az október 2-án nyolcvanesztendős festőművész. Interjúnk irodalomról, alkotói korszakairól, kortársakról!
Utolsó Figyelmeztetés
Kősziklára vagy homokra építjük életünket, közösségeinket és nemzetünket? Mindennapi és távlatos, egyéni és kollektív döntéseinken is múlik, milyen jövőt teremtünk magunknak és a következő nemzedékeknek a Kárpát-medencében. Rajcsányi Gellért írása.