Első karakter
Közélet
Bár a baloldal sokáig igyekezett úgy beállítani, hogy Orbán Viktor nemkívánatos személy a Vatikán szemében, a Nemzetközi eucharisztikus kongresszus, majd a miniszterelnök és a köztársasági elnök vatikáni látogatása egyre közelebb hozta a két felet.
Háború, energiaválság, migráció. E három tényező határozza meg leginkább Európa és benne Magyarország életét. Az őszi politikai évad legfontosabb kérdése az lesz, hogyan tudunk megküzdeni e kihívásokkal, hogy helyettük a címben szereplő hármas jellemezze az országot.
Hazánkban minden ötödik gyermeket vállalni vágyó pár küzd meddőséggel, ezért országos lefedettségű ellátórendszert kell létrehozni – mondja Vesztergom Dóra. Az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának vezetője a hamarosan a kormány elé kerülő javaslataikról is beszélt interjúnkban.
Azok hirdetik most az – egyébként szükséges – önkorlátozás igéjét, akik évtizedek óta fogyasztásra és kényelemre trenírozzák a nyugati társadalmakat.
Külhon
Derűs „Jó napot!”-tal köszön az interjú elején Viktor Mikita. Kárpátalja kormányzója hisz abban, hogy megőrizhető a megye sokszínűsége. Ismét megköszönte a magyarok segítségét, és további támogatást szorgalmaz az oroszok elleni háborúhoz.
Külföld
Nehéz lesz úgy ársapkázni a gázt, hogy a szállítót látványosan nem érdekli, szállíthat-e.
Két alkalommal sem sikerült fellőni Floridában az Artemis-1 küldetés rakétáját – pedig a NASA nagy ívű Artemis-programja végső soron a Holdat, sőt magát az űrt célozza.
Egyszerre üzletel Ukrajnával és Oroszországgal, a Kelettel és a Nyugattal Eurázsia kompországa. A jövőre százéves köztársaság kiterjesztené érdekszféráját, de közben földig húzza az infláció, ráadásul nemsokára választás jön. Van miről beszélni Törökország kapcsán.
Makronóm
Amikor két évvel ezelőtt megjelent a koronavírus, kevesen gondolták, hogy a történelem új korszaka kezdődik. A megoldás, hogy két hétre álljon le a világ, aztán minden mehet a régiben, nem jött be. A vírusválság elhúzódott, a globalizáció kapott egy pofont, a nagyhatalmak pedig úgy gondolták, eljött az ideje, hogy újraosszák a lapokat, és új világrend kiépítésébe kezdjenek.
Meta
Könyvek a jövőről
Az emberek mindig gyorsan és csordában őrülnek meg, ám csak lassan és egyesével térnek magukhoz – írta 1841-ben egy skót haditudósító. Charles Mackay remekműve a népszerű mániákról a 2020-as évtizedben épp olyan érvényes, mint száznyolcvan esztendővel ezelőtt.
Tudomány
Önkéntes amatőrök segítségével is gyarapodhat a közös tudásunk mindenről – többek között a környezetünkről. Magyar ökológusok például horgászokkal működnek együtt.
Sport
Az egyetemes sportvilág máig beérhetetlen rekordját produkálta az 1972-es müncheni olimpián Mark Spitz amerikai úszó: hét versenyszámban hét aranyérmet szerzett világcsúccsal. A fél évszázados jubileum kapcsán Spitz tehetségről, szerencséről és a mentális felkészülés fontosságáról beszélt, és kitért arra is, mit jelentenek számára édesapja magyar gyökerei.
Élet
„A rock and roll az nem egy tánc”, de miként lett belőle „rokkant troll”? Pajor Tamás ezt már harmincöt évvel ezelőtt megélte, pokoljárását egy szubkultúra, pálfordulását egy egész ország megismerhette. A lázadás prédikátorából lett az evangélium hirdetője. A rockzenész-prédikátor-költőt, aki a dalszövegírók idei versenyén a különdíjat kapta, a nyolcvanas évekbeli underground értékéről, az egyéni sorsfordulókról, a politika és a korszak végességéről, valamint Jézus követéséről kérdeztük. 
A felkészülésre fel nem használt évtizedek után ránk rúgta az ajtót a huszonegyedik század.
A Karátson-féle „egyben látás”, az azóta ezerszer kisajátított és megcsúfolt „zöldgondolat” soha nem volt időszerűbb. Győrffy Ákos írása.
Utolsó Figyelmeztetés
Párbeszédre, beszélgetésre, vitára és visszhangra most minden korábbinál nagyobb szükség van.