Első karakter
Közélet
Érez-e összeférhetetlenséget a rektori és a politikusi szerepe között? Milyen jövő vár a Fideszre az Európai Parlamentben? Interjú a Károli Gáspár Református Egyetem rektorával, a Fidesz EP-képviselőjével.
A pedagógusok és a szülők vegyes érzésekkel vágnak neki a tanévnek: a háború okozta energiaválság, valamint a menza- és tanszerdrágulás is nehezíti az előttünk álló időszakot.
Végigkíséri az uniós jogfejlődés történetét a jogállamiság eszméje, ami az utóbbi időben vitaponttá vált a tagállamok és Brüsszel között. Hazánk esetében a felek végre nyitottak a békés rendezésre.
Külhon
„Komikus, amikor valaki oroszul szól rám, hogy miért beszélek magyarul a piacon.” Erős az élni akarás Beregszászon, a kárpátaljai magyarság kulturális központjában. A város őrzi magyar jellegét, noha a háború felbolygatta az életet, és a menekültáradat után az ukrán sovinizmus is nehezíti a helyzetet. Riportunk!
Külföld
Boris Johnson július eleji lemondása óta a Konzervatív Párton belüli vezetőválasztás fűti a hőhullám és áremelkedés miatt amúgy sem hűvös brit közéletet. A hangos Liz Truss vagy a simulékonyabb Rishi Sunak lehet a végső befutó? Hamarosan kiderül.
A harmadik világháborút nem lehetne úgy megnyerni, mint az elsőt és a másodikat: nem lennének győztesek. Demkó Attila írása.
Etnikai gettók kialakulásától óvó szocdem miniszterelnök, döbbenetes utcai erőszakhullám, teret hódító jobboldali nézetek – fontos döntés előtt állnak a svéd választók szeptemberben.
Makronóm
Berlin az orosz–ukrán háború kitörése óta bizonytalan és látszólag kétarcú politikát folytat. Az egyre nagyobb energia- és gazdasági válságba süllyedő ország egykor Európa vezető státuszára pályázott, ám jelenleg Olaf Scholz vezetésével épp kül- és belpolitikai bizalmi tőkéjét éli fel.
Meta
Száz éve, 1922. augusztus 22-én kérte felvételét Magyarország a Népszövetségbe, mely bizonyos értelemben az ENSZ elődje volt. Az odáig vezető út viszont egyáltalán nem volt egyszerű a Trianon utáni időszak hányattatásai közepette.
Könyvek a jövőről
Misztifikáció, zavaros gondolkodás, szándékosan homályos nyelvhasználat, a fogalmakkal való tudatos visszaélés – Alan Sokal és Jean Bricmont szerint ez a modern társadalomtudomány veleje. A „népszerű ostobaságok” az egyetemisták agyát és a tudományosság jövőjét veszélyeztetik – figyelmeztettek már huszonhárom évvel ezelőtt.
Jegyzet
Aszályországban fokozatosan visszaszorul, átalakul a kedves táj képe.
Sport
Az Európa-liga isztambuli sorsolásán eldőlt: a Vörös Csillag, a Hercegek és a Fekete-tenger Vihara vár a Ferencvárosra, s parázs hangulatú mérkőzések a fanatikus szurkolótáborokra.
Élet
Nemcsak magyar hős volt Hunyadi János, hanem az egész keresztény világ bajnoka is – mondja Bán János, írói nevén Bán Mór, a Hunyadi-regények szerzője. A sorozat már megjelent és megírás alatt álló kötetei képezik az alapját annak a nagyszabású tévéfilmsorozatnak, amelynek forgatása a hetekben kezdődött. A nemzetközi koprodukció eredményét a tervek szerint 2024 második felében láthatjuk majd.
Negyvenéves a Dögkeselyű. Jól áll neki ez a négy évtized. Annak a fiatal generációnak, amely 2022-ben A besúgóból ismerkedik a nyolcvanas évek opálos világával, kötelező mű. Retrospekt: új sorozat kultfilmeknek. 
Utolsó Figyelmeztetés
Előbb-utóbb szinte mindenki életében eljön az az idő – talán a korral jár –, amikor elkezd a közelebbi-távolabbi gyökerei után érdeklődni. Az új technológiák és az online adattárak megkönnyítik az ősei után kutakodó mai ember munkáját – és izgalmas összerakni a nagy kirakójátékot.