Első karakter
Közélet
A volt elnök úgy véli, Jakab Péter finoman szólva sem intellektuális személyiség, alkalmatlan volt a helyzet kezelésére, az ellenzék pedig április 3-án azt kapta, amit megérdemelt.
Az ukrajnai háború okozta energiaválság miatt a kormány rendkívüli intézkedéssel átmenetileg módosította a fakitermelés szabályait. Szakértőket kérdeztünk, kell-e féltenünk Magyarország zöld vagyonát.
Messianisztikus hozzáállásával meggyőzte a balliberális oldal szavazóit, hogy csak ő győzheti le Orbán Viktort. A kudarcos választási eredmény óta nincs új üzenete, mégis pártot szervez.
Jakab Péter távozásával újabb mélyütést kapott a párt. Hogyan jutott ide az egykor harmadik erőként politizáló, botrányoktól és szélsőségektől sem mentes formáció? Átnéztük az elmúlt két évtized történetét.
Külhon
Amikor Gheorghe Funar hosszúra nyúlt árnyékában megálmodták az első Kolozsvári magyar napokat, még science fictionnek tűnt, hogy sikerül, mondja lapunknak Gergely Balázs fő szervező. A mintegy 450 programon csaknem 200 ezer látogató vett részt, s korántsem csak magyarok.
Külföld
Kormányozni most sem tudnak, értékrendjük ma is szuperkonzervatív: gyorsan elrohant egy esztendő, a 2021 augusztusában újra hatalomra jutó tálib mozgalom a napokban ünnepelhette a győzelem első évfordulóját. Wagner Péter biztonságpolitikai szakértő írása.
Noha az Amnesty International 1977-­ben még Nobel-békedíjat kapott a kínzás elleni kampányáért, vizsgálódása nyomán ma médiaössztűz zúdul rá, amiért Kijev humanitáriusjog-sértéseire hívja fel a figyelmet.
Fejlett Indiát ígér 2047-re Narendra Modi miniszterelnök, s a most hetvenöt éve független ország valóban dinamikusan fejlődik – de a társadalmi és geopolitikai kihívások továbbra is ott tornyosulnak a sokszínű szubkontinens fölött.
Makronóm
Egyedülálló a magyar diákhitel rendszere – mondja Rákossy Balázs, a Diákhitel Központ újonnan kinevezett vezérigazgatója. Hangsúlyozza, a diákhitel rendszere egyszerre eszköze a felsőoktatási, az ifjúsági és a családpolitikának.
Orbán Viktor 2030-at jelölte meg határvonalnak, ameddig jelentős átalakuláson megy át a világgazdaság, és átrendeződnek a geopolitikai erőviszonyok. Összeszedtük a globális trendeket, amelyek meghatározzák az új korszakot.
Meta
Könyvek a jövőről
Az Egyesült Államok visszaszorulása első számú globális hatalomból második számúvá nem kérdés, hanem tény, és nem jelent katasztrófát. Akik apokalipszist kiáltanak vagy éppen a trend megfordítását ígérik, átverik az amerikai választót. Bölcsebb lenne elfogadni a realitásokat.
Tudomány
Egy élet a bolygónkon – ezzel a címmel jelentette meg David Attenborough az életműve összegzésének szánt filmsorozatát. Azonos címmel elkészült legújabb könyve is, amely a filozófiájának változását is bemutatja.
Jegyzet
A langymeleg, kényelmes gazdagság szappanbuborékként pukkad ki a szemünk láttára.
Élet
Programajánlónk a Mandiner hetilapban.
Több mint harminc év elteltével ahogy elnézem ezeket a régi partokat, egyszerre vagyok az emberi időben és a tó idejében.
A Netflixet a múlt addig érdekli, amíg rádobhatja az ideológiai ponyváját: dokufilm született a botrányos Woodstock '99 fesztiválról.
Több mint harminc éve áll a Kolibri Színház élén, és augusztus 16-án volt hetvenéves Novák János. A kettős ünnep alkalmából beszélgettünk örökölt és magunk teremtette álmokról, a Bors néni máig tartó sikerének titkáról és arról, hogy nem kell a gyerekeknek minden pillanatban valami fontosat tanítani.
Utolsó Figyelmeztetés