Első karakter
Közélet
Öt pontban határozta meg a magyarság előtt álló kihívásokat ismét nagy port kavaró tusványosi beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök kitért az energiaválságra, az újraformálódó világrendre és természetesen a háborúra is. De nem csak erről szólt a hároméves szünet után megrendezett esemény.
A bukott választást követően lecserélődni látszik az ellenzéki pártok egy részének vezetése. Akad olyan is, amelyben szinte elképzelhetetlen, hogy változás történjen. Összefoglaló.
A határkerítéssel kezdődött, majd kiterjedt a politika más területeire is: az amerikai jobboldal példát lát a magyar konzervatív jobbközép stratégiai gondolkodásában és sikereiben.
Felkészülünk a Fehér Ház visszahódítására – mondja az Amerikai Konzervatív Unió elnöke. Interjú Orbán Viktor és Donald Trump szövetségéről és a jobboldal előtt álló kihívásokról.
A dallasi CPAC egy újabb lépés abba az irányba, hogy megvalósítsuk a liberálisok rémálmát, a nemzeti erők nemzetközi összefogását. Interjú az Alapjogokért Központ főigazgatójával.
Külhon
Népszámlálási izgalmak Romániában: a szervezetlenség miatt könnyen előfordulhat, hogy százezer magyar nem számláltatik meg, és így átsorolják őket – románnak. Főleg a nagyvárosok állnak rosszul, köztük olyan „frontvárosok”, mint Marosvásárhely. A szakértők mégis optimisták.
Külföld
Joe Biden a Központi Hírszerző Ügynökség születésnapján a Cég pontosságát dicsérte. A szervezet történetében azonban vannak fekete foltok is.
Ismét a történelem színpadán köszönthetjük Európa harmadik legfontosabb országát. Annak a kornak, amikor Olaszország történelmi időkben nem folytatott külpolitikát, vége szakadt.
Az adatok szerint az orosz gazdaságot keményen megütik a háború miatti szankciók, de az orosz átlagpolgár alig érzi, Európában azonban éppen az átlagpolgárnak kezd elege lenni.
Precedens
Egyszerre két ponton is nehezítheti az EU gazdaságiválság-kezelését a német alkotmánybíróság. Az uniós helyreállítási alap kérdését a héten ismét elővette a karlsruhei székhelyű taláros testület, és az Európai Központi Bank nemrég bejelentett kötvényvásárlási programja kapcsán is erre lehet számítani.
Makronóm
Európa számos országában romlott a lakhatási helyzet, Magyarországon viszont többet javult, mint Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban együttvéve. Különböző mutatók tükrében vizsgáltuk meg a hazai otthontámogatási rendszer hatékonyságát.
Meta
A klímaváltozás 2050-ig minden ország mozgásterét drámaian átalakítja. Oroszországét különösen. Északon az olvadó permafroszt miatt összeomlik az infrastruktúra, délen az emelkedő hőmérséklet lehetetleníti el a mezőgazdaságot. Az energiaexport közben zuhanásba kezd – állítja Thane Gustafson.
A kecskeméti Kodály Intézet felújítása közben az egyik tanári szoba alatt egy 13. századi lakóház nyomait találták meg nemrégiben. Az induló feltárások remek lehetőséget kínálnak arra, hogy bepillanthassunk a középkori Kecskemét valóságába.
Jegyzet
A vesztes első világháború, a forradalmak és Trianon után, a húszas évek elején többé-kevésbé mindennapos volt a nyomor.
Mandiner Sport
Mire lesz képes az NB I. nagy visszatérője, a Vasas? Meglesz-e a dobogó a Puskás Akadémiának? Egyértelmű-e a Fradi győzelme? Körképünk.
Élet
Három olimpiai bajnoki címet nyert Szilágyi Áron kardvívó, a saját maga mércéje szerint mégis csak a minap ért fel a csúcsra, amikor először szerzett egyéni aranyérmet az egyiptomi világbajnokságon. A történelem egyik legnagyobb vívójának arcképét akcióközelből rajzolta meg Muhi András Pires; a rendező egy teljes ötkarikás cikluson át követte stábjával Áron és a kardválogatott mindennapjait. Az Egy mindenkiért című alkotást nemrégiben a világ második legjobb sport-dokumentumfilmjének választották, és elnyerte a Magyar Mozgókép Fesztivál fődíját egész estés dokumentumfilm kategóriában.
Utolsó Figyelmeztetés
A magyar nyelv és kultúra tűrtnek, az asszimiláció támogatottnak számít, az egyenlőségre való bármilyen valódi törekvés, ha nem minősül is tiltottnak, államilag akadályozva van.