Első karakter
Közélet
Kötelező sorkatonai szolgálaton jelenleg nem gondolkozunk – mondja a védelempolitikáért felelős államtitkár, aki szerint a regionális geopolitikai helyzet az eszkaláció irányába halad.
Hogyan érinti az energia-veszélyhelyzet kihirdetése a lakosságot? Mi a helyzet az európai színtéren? Milyen politikai következményei lehetnek az energia-veszélyhelyzet kihirdetésének? Körképünk.
Hullanak a „politikai nagyvadak” az ellenzék háza táján.
A liberális sajtó és baloldali politikusok azonnal a népszerű szerzetesnek ugrottak, amint kiderült: Böjte Csaba egyik alkalmazottja szexuálisan molesztált tizenöt fiút a rá bízottak közül. Évekkel ezelőtt azonban maga a ferences szerzetes tett feljelentést a hatóságoknál, amikor tudomására jutottak a történtek. Ha bárki más – akár ő is – sáros lett volna az ügyben, a vizsgálat során biztosan kiderült volna, mondja lapunknak Csaba testvér.
Külhon
Esély nyílhat arra, hogy a történelmi Magyarország legkisebb megyéjének, Tornának egykoron pompázatos vármegyeházája régi fényét visszakapva kulturális központtá váljon, éppen túl a magyar határon, Kassa közelében.
Külföld
A napokban kiderül, hogy levágja-e Vlagyimir Putyin az orosz gázról Németországot. Mindenesetre a német és európai energiaválságra továbbra sem látszik tartós megoldás.
A lassan változó frontvonalak mögött az orosz hatalom lépésről lépésre berendezkedik az Ukrajnától elfoglalt területeken.
Precedens
A változás tétje nem csupán a konzervatív értékek érvényesülése a bíróság döntéseiben, hanem hogy sikerül-e visszaállítani a demokratikus hatalomgyakorlást az Egyesült Államokban az utóbbi évtizedek torzulásai után.
Makronóm
A kata tíz évvel ezelőtti indulásakor a gazdaság fehérítését célozta meg, mára viszont több kárt, mint hasznot hozott az államkasszának. Adószakértő segítségével elemeztük a nagy hullámokat verő törvénymódosítást.
Meta
50 könyv a jövőről
A 21. század a műszaki tudományok felsőbbrendűségébe vetett hit jegyében telik. A technológiafétis azonban kiirtja kultúránkból az emberi természetről felhalmozott ősi bölcsességet. Nyelvészekre, filozófusokra és antropológusokra ma nagyobb szükség van, mint valaha – állítja George Anders közgazdász.
Jegyzet
Mandiner Sport
Miközben a világ az amerikai Eugene-ben zajló szabadtéri atlétikai világbajnokság csillagaira figyelt, mi már javában az egy év múlva Budapesten rendezendő vébére koncentrálunk. Elkészül-e határidőre az új atlétikai centrum? Lehet-e telt ház, és lesz-e történelmi magyar vébéarany itthon? Deutsch Pétert, az esemény előkészítéséért és lebonyolításáért felelős Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.
Élet
Nem ez volt az első találkozásunk, és remélem, nem is az utolsó: Balázs Zoltánnal beszélgetni olyan, mint leckét kapni arról, milyen a valódi szabadság és függetlenség. A Maladype Színházat több mint húsz éve vezető színész-rendező a magyar színházi élet talán legkülönlegesebb alkotója. Legújabb bemutatójuk, a Merlin a társulattól megszokott merész formanyelven mesél az ember egyszerre nagyszerű és borzalmas voltáról.
Utolsó Figyelmeztetés
A kommunizmus ma nyugatról támad.