Első karakter
Közélet
A „tökéletes vihar” söpör végig most Afrikán is, az ukrán háború csak súlyosbítja az élelmezési válságot, amely óriási migrációs mozgást indíthat el Európa felé. Ha az energiaválsághoz, a háborús inflációhoz, az esetleges recesszióhoz még több százezer migráns is érkezik Európába, az az öreg kontinensen is „tökéletes vihart” okozhat.
A kompromisszum akkor működik, ha mind a két fél enged valamennyire – mondja a miniszter. Interjú a néppártról, a mérsékelt Navracsics­ szerepről és Lázár Jánossal való viszonyáról.
Az átgondolatlanul kialakított kerékpársávok, a dugódíj ötlete, a pesti alsó rakpart egy szakaszának tervezett lezárása mind a kapkodást, a koncepció hiányát jelzi.
Külföld
Az egész világot megdöbbentette a minden idők legsikeresebb japán kormányfőjeként 2020-ban visszavonuló Abe Sinzó meggyilkolása. Az ország történelmében egyedülálló módon egymás után háromszor is kétharmados többséget szerző politikus halála nemcsak értelmetlen, de intő jel is a jövőre nézve.
Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök nem áll készen a valódi eszkalációra, mert az a rendszere végét jelentheti.
A brit miniszterelnök botrányok közepette való távozásával egy nagyon is brit történet ér emberi véget – a tanulságok pedig nemcsak a szigeteken, hanem a világon mindenhol érvényesek.
Az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges elemért, amely nagyrészt a harmadik világ országaiban található, már most is zajlik a nemzetközi vetélkedés.
Precedens
Nem mindenben kell a több Európa – állítja Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője. Interjú moralizáló választási megfigyelésről, európai parlamenti kollegialitásról és az EU jövőjéről.
Makronóm
Az egészséges életmód és a mértékletes élelmiszer-fogyasztás az egyik legfontosabb eszközünk lehet a klímaváltozás elleni küzdelemben. Nekünk, magyaroknak különösen sürgető a feladat: 2025-re arányaiban hazánkban lehet a legtöbb elhízott gyermek és férfi az Európai Unióban, hacsak nem teszünk ellene.
Meta
50 könyv a jövőről
A Homo sapiens háromezer év alatt már háromszor forradalmasította a víz mindennapi használatát. Most globális vízválság küszöbén állunk, így elkerülhetetlen a negyedik vízforradalom – figyelmeztet David Sedlak környezetmérnök.
Tudomány
A fotovoltaikus energiatermelés az utóbbi két évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül, de a napelemek hatékonyságát, várható energiatermelését még ma is nehéz megjósolni, különösen országos szinten. Egy magyar doktorandusz új modellel pontosítana az előrejelzéseken.
Jegyzet
Igen, Törőcsik András elvesztésében nekem nagy tapasztalatom van.
Mandiner Sport
Mi lesz a női sporttal, ha a transzgender, férfiból női identitásra váltó sportolók a férfitest összes biológiai előnyével beszállnak a nők versenyébe? A jelenség aggasztóbb, mint gondolnánk.
Élet
Folyamatos útkeresés, a színek, vonalak és formák összefüggéseinek állandó vizsgálata – Henri Matisse hatása a mai napig tetten érhető a kortárs vizuális kultúrában. A párizsi Georges Pompidou Központtal együttműködésben megvalósult tárlat a teljes életműre nyújt rálátást; erre itthon még nem volt példa.
Isten a legnagyobb szörnyűségekből is képes a jót kihozni, de ehhez együtt kell működnünk vele – véli Sterczer Hilda. A Magasságok és mélységek című film kapcsán beszélgettünk.
Utolsó Figyelmeztetés
Székelyföldről áttelepülve tűnt fel nekem, hogy az anyaországi magyarok mennyit képesek beszélni – az evésről.