Első karakter
Közélet
Miért lehet érdekes egy régi bostoni polgármester tevékenysége Orbán Viktor, a politika iránt érdeklődők és az elemzők számára? Utánajártunk.
Az összefogás pártjai addig ügyeskedtek, míg hat frakciót alakítottak, így több pénzhez jutnak. A parlamenti bizottsági tisztségek elosztásáról sem egymással, sem a Mi Hazánk Mozgalommal nem tudtak megegyezni. Végül azért mindenkinek jutott valamilyen poszt.
Egy világméretű alternatíva keletkezett, ennek a letörése zajlik most – mondja a Széchenyi-díjas filozófus a háborúról. Interjú a választásról, a Boston Politicsről és az egyetemek jövőjéről.
Ha nem tudunk egyetérteni abban, hogy létezik, amit napnak hívunk, és hogy csak nők szülhetnek gyermeket, milyen jövője van a társadalmunknak? – kérdezi a pszichológus professzor. Interjú.
Külhon
Igencsak megnehezíti a háború azok dolgát, akik nem pusztítani, hanem értéket menteni akarnak. A Teleki László Alapítvány kárpátaljai szakértői kiemelten fontos munkát végeznek e téren: feltárnak és restaurálnak például középkori, kora újkori magyar templomokat, s közben kincsekre lelnek.
Külföld
A hazugságokat senki ne tegye magáévá.
„Ha felakasztva találnak, nem én voltam” – kommentálta drámaian Robert Fico az ellene és bizalmasai ellen folytatott nyomozást. Zajlik a szlovákiai politikai leszámolások újabb hulláma.
Precedens
A társadalomtudományokon nevelkedett európai vezetők számára idegenek a történelem valós erőviszonyai. Szakítani kell azzal a mondással, miszerint az amerikaiak a Marsról, az európaiak a Vénuszról jönnek, a háború megelőzésének módja ugyanis az erős védelmi képesség – mondja Norman Naimark, a Stanford Egyetem professzora.
Makronóm
Az orosz–ukrán háború nyomán először az afrikai országok kerülhetnek válságba az elszabaduló élelmiszerárak miatt, majd a több évtizedes jóléthez szokott európaiaknak is fel kell eszmélniük.
Meta
A Homo sapiens történetére évszázadok óta fejlődésként tekintünk. Mi van, ha valójában már a prehistorikus korban megtaláltuk a közösségszervezés ideális formáját, amihez képest a modern civilizáció inkább hanyatlás? Extrém, de kreatív baloldaliak kísérlik meg újraírni az ember történetét.
Tudomány
Az emberelődök kutatásának egyik legfontosabb hazai helyszíne Rudabánya. Az ottani rudapithecus-lelőhely felfedezése bő fél évszázaddal ezelőtt tudományos világszenzációnak számított az őslénytan területén.
Feminens
Hogyan segítheti egymást a szépirodalom és a pszichológia? Hogyan válhat olvasmányunk jó kísérőnkké egy nehéz helyzetben vagy életszakaszban? Jakobovits Kitti pszichológussal beszélgettünk.
Jegyzet
Sűrű időkön vagyunk túl. És előttünk is sűrű idők állnak.
Sport
Május első teljes hétvégéjén a világ egyik legfontosabb országúti kerékpárversenyét, az olasz Giro d’Italiát látja vendégül hazánk. Egy egész nemzet szurkolhat Valter Attilának, hogy újra magára öltse a rózsaszín mezt, miközben a világ Budapest, Visegrád és a Káli-medence képeiben gyönyörködhet.
Élet
A színház soha nem lehet az aktuálpolitika terepe, az a nézői lelkekben csupán ideig-óráig ható próbálkozás – a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója. Interjú.
Szarka Gyula hatvan éve, 1962. május 5-én született.
Utolsó Figyelmeztetés
Van egy álmom. Egy jövőképem, amiben nem egymással kell harcolnunk, ami nem arról szól, hogy az egyik sír, a másik pedig nevet. Az álmom igazából apám álma.