Első karakter
Közélet
Szimbolikus, hogy a miniszterelnök választás utáni első hivatalos útja Rómába vezetett, a pápához, miként az is, hogy Novák Katalin – aki előéletéből adódóan várhatóan aktív külpolitikai szereplő lesz – Varsóba látogat majd először államfőként.
Van valós alapja az Európai Bizottság fenyegetésének? Elvonhatnak forrásokat hazánktól? Megkapjuk végre a helyreállítási alapból nekünk járó pénzt? Utánajártunk.
Mi az építész igazi feladata? Hogyan viszonyuljon a társadalomhoz és a politikához? Interjú a teremtő alázatról és a túlpartra átvihető eleganciáról.
Semmi nem olyan örökkévaló, mint az életet továbbadni – mondja Bagdy Emőke. Művészek, szakemberek, közéleti szereplők vallanak arról, hogyan élik meg anyaságukat.
Külföld
Franciaország végletes megosztottsága az elnökválasztás után is egyértelmű.
Az egyik megígéri, felrúgja a dolláralapú gazdasági világrendet, aztán csak átváltja az euróját rubelre. A másik a magyarokat szidja, de a németeket érti alatta. A háború két összetett karakter harca is.
Az ukrajnai háborúval Oroszország az Észak-atlanti Szerződés Szervezete bővítését szándékozta megakadályozni, ám a semleges Finnország és Svédország gyors csatlakozási szándékát éppen ez generálta.
Precedens
Egyre több diák és tanár lép fel jogi eszközökkel az amerikai egyetemeken elharapózó koncepciós perek és karaktergyilkosságok ellen. A Joe Biden elnök vezette demokrata kormányzat azonban a jelek szerint éppen e visszás állapotok további romlását idézheti elő szabályozási terveivel.
Meta
Az elmúlt évtizedek technológiai újdonságai nem vezettek jelentős gazdasági növekedéshez. Sőt azok a nagyvállalatok, amiket a nyilvánosság a haladás és a fejlődés fogalmaival azonosít, valójában visszafogják a jólétet. Lépni kell a piac túlhatalma ellen – figyelmeztet Jan Eeckhout közgazdászprofesszor.
Feminens
„Ahogy változik a társadalmunk, egyre változatosabbak azok a történetek és női karakterek is, amelyek megjelennek a filmen” – vallja Kerékgyártó Yvonne rendező, forgatókönyvíró.
Jegyzet
Így vadászott a brit elhárítás a már halott Kun Bélára 1939 és 1952 között.
Sport
A Fenerbahçe ellen mi voltunk a világ legjobban védekező együttese – mondja Török Zoltán. A Sopron Basket ügyvezetőjét az Euroliga-diadal után kérdeztük.
Élet
Tánc, cirkusz és színház olyan természetességgel simul össze az előadásaikban, mint amilyen magától értetődően hirdetik az ember nagyszerűségét a mindannyiunkat elringató végtelen univerzumban. Az idén tízéves Recirquel társulat alapítójával, Vági Bencével új bemutatójuk, az Ima kapcsán beszélgettünk hitkereséséről, földre boruló csillagokról és arról, hogy a jegesmedve vagy mi győzünk a végén.
Az ember akkor nő fel igazán, amikor árva lesz. Elárvul. Árvává válik. Vagy még akkor sem, de ez lelki­alkat kérdése. Mindenesetre akkor alkalma nyílik rá újra.
Utolsó Figyelmeztetés
Benzinkúti szociológia, közjáték egy felvonásban.