Első karakter
Közélet
Eddigi legjobb eredményét húzta be április 3-án a Fidesz–KDNP, a Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel induló hatpárti ellenzék pedig még a négy évvel ezelőtti eredményén is rontott. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem, a Mi Hazánk azonban bejutott a parlamentbe. Áttekintettük a lehetséges okokat és következményeket.
Az országgyűlési választással párhuzamosan zajló gyermekvédelmi népszavazáson az érvényes voksok száma ugyan nem érte el a szükséges 4,1 milliós határt, mintegy 3,3 millió magyar állt ki a kormány által is osztott álláspont mellett.
A baloldal nem tudott semmit mondani a világról, ezért szertefoszlott mindene, ami még közösséggé kovácsolhatta volna.
Szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy van-e lehetőség az olykor a gyűlöletig menő szembenállás feloldására, mégis mindannyiunk kötelessége, hogy megőrizzük és erősítsük azt, ami összeköt bennünket – mondja Kövér László. A házelnökkel a választás és a népszavazás eredményét értékeltük.
Külföld
Aleksandar Vučić uralma évek óta töretlen Szerbiában, és könnyedén megnyerte a parlamenti és elnökválasztást vasárnap.
A háború híre természetesen Franciaországban is a regnáló hatalom felé tereli a választókat – a legutóbbi kutatások szerint mégsem lehet biztosra venni Emmanuel Macron második fordulós győzelmét.
A Földközi-tenger térségében Algériától Cipruson át Izraelig gázmezők sora húzódik, ami új megoldást jelenthet Európa gázéhségére – feltéve, ha az érintett országok le tudják zárni évtizedes bonyolult politikai konfliktusaikat.
Egyértelmű, hogy ma a francia társadalom többsége magáénak vall bizonyos eszméket, amiket a jobboldalnak tulajdonítunk; de a baloldal szabja meg, mi a jó, mi a rossz, a baloldal határozza meg, mit szabad és mit nem – vallja Hélène de Lauzun történész, akit Franciaország jelenéről kérdeztünk.
Precedens
Ismét vizsgázott a 2014 óta működő választási rendszer, amely a többségi és az arányos elvek ötvözésével a politikai teljesítményt és a győztes pártot egyszerre jutalmazza. Az egyesült ellenzék nem tudott élni a lehetőségeivel.
Makronóm
Politikailag jó volna függetlenedni az orosz energiahordozóktól, de mások a rövid távú gazdasági realitások – mondja Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke. Interjú a szlovákiai válságkezelésről, a háború hatásairól és a gazdasági kilátásokról.
Meta
Szalay-Berzeviczy Attila kötete olyan frontszakaszok eseményeibe is alapos betekintést enged, amelyekkel a hazai olvasóközönség magyar nyelven idáig nem vagy csak érintőlegesen találkozott.
Könyvek a jövőről
Teljesnek hisszük a tudásunkat, miközben alábecsüljük az ismeretlen és a véletlen szerepét – ezért tud meglepni minket a történelem. Robusztus rendszereket kell építenünk, amik a körülmények drámai változását is kibírják – tanácsolja a libanoni „madármegfigyelő”.
Tudomány
Műholdas nyomkövető eszközökkel vizsgálják az erdei szalonkák vonulását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói. Az új adatok alapján néhány egyed egyetlen éjszaka alatt 900 kilométert is megtehet.
Feminens
„A szakrális műfaj egy segédeszköz az embernek arra, hogy elérje a Mindenséget” – vallja R. Törley Mária szobrászművész.
Jegyzet
Az oroszok és az ukránok is a legvadabb történelmi párhuzamokra építenek propagandájukban.
Sport
Az Európa-bajnok olaszok elhasaltak, Oroszországot kizárták, a háborús fél, Ukrajna sorsa még nyitott. Nemzeti tizenegyünk ezúttal sem ugrotta meg a szintet. Körképünk a vb-selejtezőről.
Élet
Nemzetközi szinten is szenzációnak számító tárlattal, a németalföldi festő, Hieronymus Bosch életművét bemutató anyaggal indítja útjára idei kiállítási évadát a budapesti Szépművészeti Múzeum.
Ha nem jön egy kanadai olajmágnás, soha nem készül el a ma már kultikus Macskafogó, Ternovszky Béla életművének ékköve. Az immár Kossuth-díjas rajzfilmrendezővel édesapja hadifogságáról, az animációs filmezés legendás alakjairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy bár megfájdul tőle a dereka, még mindig imád lovagolni.
Ernst Jünger a rendről, a szellemi ember belső rendjéről beszél. Hogy egyáltalán van ilyen rend. S hogy ez a rend az egyetlen eszköz, ami az embert a permanens káoszban megóvja a totális széthullástól.
Utolsó Figyelmeztetés